Een op de vijf Nederlanders heeft via hun netwerk op social media als Facebook, LinkedIn, Hyves of Twitter een baan, nieuwe klanten, een huis of zelfs de liefde van hun leven gevonden. Dit blijkt uit een onderzoek van KPN.

“Hoe actiever in (online) sociaal netwerken, hoe succesvoller je vaak bent,” stelt KPN.

Een optimaal online sociaal netwerk voldoet volgens hen aan vier kernkwaliteiten, die bijdragen aan dat succes, namelijk betrouwbaarheid, snelheid, bereik en capaciteit.

In Nederland gebruikt 37 procent dagelijks social media. Meer vrouwen dan mannen maken dagelijks gebruik van social media (42 procent vs. 33 procent).

Zakelijk
Van de Nederlanders gebruikt 22 procent social media zowel voor privé als zakelijke doeleinden. Gebruikers van het zakelijke online netwerk LinkedIn zijn met 28 procent de mensen met de meeste contacten, namelijk meer dan 125.

Het gemiddeld aantal contacten van Nederlanders binnen online sociale netwerken is 139, daarvan kent men 33 procent ook ‘écht’.

Facebook
Facebook heeft het hoogste percentage gebruikers (26 procent) met voornamelijk buitenlandse contacten.

Facebook wordt volgens 37 procent van de Nederlands in 2011 het belangrijkste online sociale netwerk.

Types
Uit het onderzoek blijkt dat de vier kernkwaliteiten – snelheid, betrouwbaarheid, bereik en capaciteit – die een netwerk een topnetwerk maken, in direct verband staan met welk type sociale contacten je in je netwerk hebt.

Er zijn verschillende typen online gebruikers te benoemen: initiator, spreker, criticus, verzamelaar, volger, toeschouwer of inactief.

De grootste groep Nederlanders (bijna zeven op de tien gebruikers) valt in de categorie 'volger'. Zij onderhouden een profiel op een sociale netwerksite en plaatsen zelf berichten.

Actief
Foursquare en Twitter hebben met 29 procent het grootste aandeel actieve gebruikers (rol van initiator) binnen social media. Dit type gebruiker plaatst niet alleen berichten, maar ook zelfgemaakte video’s of eigen muziek, start discussies en houdt een eigen blog bij.

Social media met een relatief groot aandeel passieve gebruikers (toeschouwers) zijn Hyves (45 procent) en Facebook (43 procent). Zij lezen blogs, bekijken video’s van groepsgenoten, nemen deel aan of lezen discussies, maar plaatsen zelf nauwelijks berichten.
http://www.nu.nl/internet/2390118/vijf-nederlanders-succesvol-dankzij-social-media.html

Published On: 29-11-10|Categories: nieuws|

Deel dit bericht