De eerste smartphones met Firefox OS zijn deze week beschikbaar.

De eerste testtoestellen met het nieuwe Firefox OS zijn deze week beschikbaar, meldt de blog van Firefox-maker Mozilla. Firefox OS is een opensource besturingssysteem voor low-end smartphones. Het kan dezelfde HTML5-apps als op andere systemen aan, wat betekent dat er geen aparte webapps voor gemaakt hoeven te worden. Met een kleine toevoeging aan de code is een site als app op de telefoon te draaien, waarbij Firefox OS ook notificaties weergeeft.

Er zijn twee testtoestellen: een dure en een goedkope. De eerste heeft een 4,3 inch scherm (960×540 pixels), een 1,2 Ghz chip, 4 gb opslaggeheugen, en een 8 megapixelcamera. De goedkopere versie heeft een 3,5 inch scherm (480×320) en een tragere chip. Ontwikkelaars die interesse hebben om webapps voor Firefox OS te maken kunnen zo'n toestel kopen.

De eerste Firefox-telefoons komen later dit jaar op de markt. Verder is Firefox OS ook te downloaden en installeren op een Android-toestel. Het Chinese ZTE zei vorig jaar Firefox-telefoons te willen gaan maken. Dat merk is onder meer actief in Afrika en Zuid-Amerika. Wil je weten hoe het systeem eruit ziet en werkt? Firefox OS is via een Firefox-plugin te simuleren.

Firefox OS is trouwens niet het enige nieuwe opensource besturingssyteem. Onlangs werd ook al Ubuntu Mobile gepresenteerd.

Bright

Published On: 23-01-13|Categories: nieuws|

Deel dit bericht