De 5 inch Xperia Z is niet alleen de eerste smartphone in Nederland met full hd-scherm, het toestel is ook nog eens waterdicht.
Sony maakt al een tijdje ontzettend mooie en onderscheidende Android-smartphones. Wij waren behoorlijk te spreken over de Xperia S, die qua uiterlijk opviel door de transparante strip onder aan het toestel. En ook opvolger Xperia T sprak ons met zijn gekromde design aan. Met deze Xperia Z gaat Sony een minder schreeuwerige, maar smaakvollere kant op.
De Xperia Z is met zijn 5 inch display aan de forse kant, al valt dat op het eerste gezicht naast bijvoorbeeld de 4,8 inch Samsung Galaxy S III niet erg op. Dat is anders wanneer je het toestel van Sony oppakt. Vergeleken met telefoons als de Galaxy S III en ook de iPhone 5, heeft de Xperia Z behoorlijk scherpe hoeken. Dat ziet er prachtig uit, toch maakt het dat de telefoon ondanks een dikte van maar 7,9 millimeter ronduit fors in de hand ligt. Wel is de telefoon voor dat formaat redelijk licht: 146 gram.
Maar wat misschien nog wel meer opvalt wanneer je de telefoon voor 't eerst oppakt, is de afwerking. Ondanks de glazen voor- en achterkant doet de Xperia Z eigelijk niet echt aan een iPhone of Nexus 4 denken. Het toestel heeft een heel eigen uiterlijk. Dat komt deels door die scherpe hoeken, maar vooral de aan/uit knop springt in het oog. Die is fijn halverwege de rechterzijkant van het toestel geplaatst en opvallend zilverkleurig. Hoewel de knop solide aanvoelt, had 'ie van mij wel wat meer clicky gemogen. Nu voelt het indrukken soms wat dof aan.
Toch is bij nadere inspectie niet die knop, maar juist het ontbreken van ingangen voor stroom en koptelefoon die het ontwerp van de Xperia Z redelijk uniek maakt. Die ingangen zitten namelijk onder klepjes in de rand van het toestel, net als de ingangen voor sim- en sd-kaart. En dat is omdat de Xperia Z waterdicht is.
Waterpret
Volgens Sony kun je de telefoon zonder problemen tot een half uur onder water houden, tot op een meter diep. Dat is ten eerste ontzettend leuk. Sony heeft ervaring met het maken van waterdichte telefoons, maar dit is het eerste topmodel dat je zo tussen de afwas kan gooien. En hoewel je door de touchscreen-technologie onder water nu eenmaal niks kunt invoeren, gaat het onder de douche prima. Zo lang er maar niet teveel water op het scherm zit, heb ik gemerkt.
Die waterdichtheid is echter niet alleen een leuke manier om je vrienden in de maling te nemen, en het is al helemaal geen gimmick. Een van de voornaamste redenen waarom smartphones stuk gaan, is namelijk waterschade. Je hoeft je smartphone helemaal geen half uur in het zwembad te leggen om dat op te lopen. Door de stromende regen fietsen met je telefoon in je broekzak is al meer dan voldoende.
Onhandig is het sowieso, maar stevig voelt dit klepje ook al niet
Wat mij betreft is het wegnemen van die zorg een hele prestatie, zeker gezien het design van de Xperia Z er eigenlijk alleen maar op vooruit is gegaan. Een nadeel heeft dat strakke uiterlijk wel: de koptelefoon is wel heel lastig in te pluggen. Iedere keer als je wat wilt luisteren, moet je dat waterdichte klepje open peuteren. En geloof me: die zitten behoorlijk stevig dicht. Bij het opladen was dat voor mij al een minder groot probleem. Deels omdat ik me daarbij geen zorgen hoefde te maken dat het klepje in mijn broekzak zou afbreken.
Een full hd-tv in je broekzak
Laten we door al die waterpret vooral niet vergeten dat de Xperia Z de eerste telefoon met een full hd-scherm is, dat je in Nederland kunt kopen. Is het tof om 1080×1920 pixels op zo'n formaat te zien? Absoluut. Maakt het een wezenlijk verschil tegenover schermen van andere smartphones met een minder hoge resolutie? Niet echt. Er is een punt waarop je pixels niet meer kunt onderscheiden, de Xperia Z gaat daar gewoon mijlenver overheen. Maar daar zie je op zich niks van.
Wat je wel ziet, zijn uitstekende kleuren en een sterk contrast. Mede door de Mobile Bravia Engine zijn kleuren waarheidsgetrouw en is het contrast top. De technologie is ontwikkeld door Sony's Bravia-tv-afdeling. Elke video die je op de Xperia Z bekijkt, wordt door die software verbeterd, met een indrukwekkend resultaat. Ook is de verlichting van het scherm fel genoeg om op zonnige dagen als deze prima buiten te kunnen gebruiken. De lichtsensor werkt daarbij uitstekend en past de schermverlichting onder alle omstandigheden goed aan.
Wat wel even schrikken was, is de kijkhoek van het scherm. Dat die niet zo best is, merkte ik in eerste instantie toen ik keek hoe laat het was. Waar ik een smartphone normaal gesproken snel uit mijn broekzak haal en er een blik op werp, moest ik de Xperia Z echt in de juiste hoek houden. Kijk je niet recht van voren, zie je zowel een flinke reflectie op het scherm, als een veel minder goed contrast.
Beide op volle lichtsterkte. Zie hoe de tijd op de Xperia vrijwel onzichtbaar wordt. Met het blote oog is het verschil nog groter.
De foto's die je met de Xperia Z maakt, zien er op dat scherm dan weer wel prachtig uit. Maar heel snel is de camera niet, zowel in opstarten als in scherpstellen schiet de Xperia Z gewoon wat tekort. Het is een vertraging die opvalt op een verder zo strakke, snelle telefoon. Concurrenten als Apple en Samsung hebben de lat hoog gelegd, zowel qua snelheid als beeldkwaliteit. Ironisch genoeg maken beide merken gebruik van Sony fotosensoren. Bekijk je de foto's op een groter scherm, valt bovendien meer ruis op dan bij bovengenoemde concurrenten.
Razendsnel
In theorie is de Xperia Z met zijn Qualcomm Snapdragon S4 Pro quadcore processor behoorlijk snel. In de praktijk valt dat zeker niet tegen. De Xperia Z is merkbaar rap als je die bijvoorbeeld met de (immers bijna een jaar oude) Samsung Galaxy S III vergelijkt. Ook de 2 gb aan ram-geheugen is welkom en maakt multitasken nog naadlozer. Opstarten van de telefoon zelf gaat erg snel, en ook apps starten als de bliksem. Ik kan me niet herinneren dat de Xperia Z me ook maar een keer echt heeft laten wachten.
Sony heeft met deze Xperia Z trouwens nog niet voor de nieuwste versie van Android gekozen. In plaats van 4.2, draait dit toestel namelijk op versie 4.1.2. Veel mis je daar overigens niet aan, HTC levert hun nieuwste One bijvoorbeeld ook met 4.1.2. Een update naar 4.2 komt er volgens Sony later alsnog.
Net als veel andere makers van Android-telefoons heeft ook Sony een eigen skin die over het standaard uiterlijk heen ligt. Toch is dat thema van Sony altijd een stuk minder opvallend of onderscheidend geweest dan van concurrenten. In plaats daarvan is het, net als het uiterlijk van de telefoon zelf, compromisloos futuristisch. Het blijft redelijk dicht bij het standaard Android-uiterlijk, maar geeft er door ingetogen maar consequent kleurgebruik toch een Sony-draai aan.
Wel is het jammer dat de drie standaard Android-knoppen softwarematig onder in beeld staan. Dat kost schermruimte, juist een reden waarvoor je een 5 inch telefoon koopt. Ook tussen de app-icoontjes zit overdreven veel ruimte. Zonde, nu zit je tussen meerdere schermen te vegen terwijl er een stuk meer op dat grote scherm passen.
Ook snel weer leeg?
Sony zelf heeft ook wat extra functionaliteit toegevoegd. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat de wifi uit staat, tenzij je in de buurt bent van hotspots die je eerder gebruikte. En de Stamina-functie schakelt alle verbinding behalve die voor telefonie uit, wanneer je het scherm uitschakelt. Dat zou batterij moeten schelen, gelukkig kun je apps als Whatsapp uitzonderen, zodat die wel altijd bericht geven.
Maar het is niet het ontvangen van berichtjes wat aan de batterij van de Xperia Z vreet. Een nacht in stand-by zonder dat Stamina aanstond, kostte me maar zo'n twee procent batterij, verwaarloosbaar dus. Maar ga met de telefoon in de weer, en je batterijlading smelt als sneeuw voor de zon. Dat is de prijs die je betaalt voor dat grote full-hd scherm. Al die pixels kosten nu eenmaal meer stroom.
Het hangt uiteindelijk natuurlijk af van hoe je de telefoon zelf gebruikt, maar bij mij ging de Xperia Z grofweg zo lang mee als andere high-end smartphones: een dag. Door de uitstekende stand-by tijd en de grote batterij van 2400 mAh, zou je er als spaarzame smartphone-gebruiker best twee dagen uit kunnen persen. Maar waarom zou je een telefoon met zo'n mooi, groot scherm kopen om die vervolgens de hele dag niet te gebruiken?
Want dat is de Xperia Z uiteindelijk: een razendsnel, prachtig vormgegeven toestel dat weet te imponeren. Eerder wist Sony alleen op uiterlijk te onderscheiden, de Xperia Z mag zich eindelijk ook meten met toptoestellen van de concurrent.
Bright.nl