Diverse bedrijven werken al jaren aan zelfopladende smartphones, maar de eerste modellen lijken er nu echt te gaan komen. Dat schrijft Technology Review, een publicatie van de universiteit MIT, in een overzicht van producten die momenteel in ontwikkeling zijn.
De startup Nikola Labs heeft onlangs 1,25 miljoen dollar opgehaald bij investeerders en heeft momenteel een Kickstarter-campagne online staan om nog eens 135.000 dollar op te halen.
Nikola Labs werkt aan een smartphonehoesje dat de radiogolven die de telefoon uitzendt als het contact maakt met zendmasten en wifi-routers omzet in elektriciteit. Het hoesje, dat in de oplaadpoort van de smartphone geklikt zit, kan de accu vervolgens opladen.
30 procent extra
Het huidige model waaraan gewerkt wordt, maakt het opladen van telefoons overigens nog niet overbodig. Nikola Labs kan 'slechts' 25 tot 30 procent extra accuduur beloven tussen twee oplaadmomenten in.
De eerste versie moet begin 2016 verkrijgbaar zijn voor zo'n 100 dollar. Het bedrijf wil uiteindelijk de technologie verwerken in telefoons zelf. Nikola Labs voert daarvoor al de eerste gesprekken met smartphonefabrikanten.
Zonne-energie
Het Franse Sunpartner pakt het heel anders aan en wil vanaf volgend jaar de eerste telefoons met zonne-energie gaan opladen. Het bedrijf heeft een dunne laag gemaakt met de naam WYSIPS Crystal die tussen het glas en de touchlaag van een smartphonescherm geplaatst kan worden.
De extra laag met zonnecellen kan licht omzetten in elektriciteit en zo de accu opladen. Sunpartner werkt samen fabrikant Kyocera om volgend jaar al zelfladende telefoons uit te brengen. Deze eerste smartphones zullen echter maar 10 tot 15 procent extra batterijduur krijgen.
Diverse bedrijven zijn ook bezig met een techniek om smartphones op te laden via beweging. Daarvoor zijn momenteel echter nog grote accessoires nodig die niet in de telefoon zelf verwerkt kunnen worden.
Nu