Op 25 oktober 2001 was Windows XP een revolutie en een verademing. Eindelijk liep Windows niet meer bij het minste of geringste vast. Nog een voordeel: verschillende gebruikers hadden op één pc fatsoenlijk gescheiden territoria. Het systeem werd ontzettend populair en veel gebruikt. Maar volgende week dinsdag beëindigt Microsoft de regelmatige updates van XP. Wat nu?

1. Is Windows XP nu onveilig?

Als lekken niet meer worden gerepareerd, is de pc weerloos. Antivirussoftware, een firewall en zelfs keurig gedrag zijn dan niet meer genoeg. Een digitale valstrik in een advertentie op een keurige nieuwssite, daar binnengesmokkeld door een hacker, kan fataal zijn.

De eigen gegevens lopen dan gevaar: criminelen kunnen uw geld stelen en zich online voor u uitgeven. Ook kan de pc misbruikt worden voor het verzenden van spam en het platleggen van websites. Volgens schattingen is zelfs nu al (dus mét regelmatige updates) ongeveer eenderde van de pc’s besmet.

2. Wie gebruikt het nog?

Windows XP is niet alleen in gebruik bij halsstarrige particulieren. Ook de overheid scoort hoog als achtergebleven gebied in ict-zaken: gemeenten als Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven en Tilburg werken na 8 april nog op XP.

XP is ook nog in gebruik op 400 servicepunten van ING. Volgens ING worden deze “tijdig” geüpgraded. Ook het merendeel van de pinautomaten werkt met XP. Maar deze machines zijn niet aangesloten op het openbare internet. Het marktaandeel van XP in Nederland is circa 8 procent. Schattingen voor het aandeel wereldwijd lopen van 17 tot meer dan 30 procent.

3. Is een PC met XP nog wel te gebruiken?

Ja, maar dan offline, dus met het internetsnoer eruit getrokken en de wifi uitgeschakeld. Wat kun je er dan nog mee? Denk aan het schrijven van documenten die toch worden geprint, muziek en films afspelen van harddisk, ouderwets gamen tegen de computer zelf, of videomontage. Datatransport van en naar computers die wél op internet zijn aangesloten, kan dan het beste via een usb-stick.

4. Wat te doen?

Sommige XP-computers zijn geschikt voor Windows 8.1, de laatste versie. Of je computer dat aankan, kun je uitvinden op de site van Windows of door de ‘upgrade assistent‘ te downloaden. De vereiste specificaties zijn op de site van Microsoft te vinden. Er is ook een specifieke ‘Windows upgrade assistant’ te downloaden, die controleert of hardware en software een upgrade naar Windows 8.1 verdragen.

Een licentie van Windows 8 is toch een behoorlijke investering voor een (oude) computer. Ook kunnen wij niet garanderen dat alle (oude) hardware in het systeem nog jaren mee zal gaan. Het zou zonde zijn om nu een licentie voor Windows 8 te kopen en dat u binnen 2 jaar  100 euro of meer kwijt bent aan vervangen of reparatie van hardware. Wij raden daarom ook aan om het gehele systeem te vervangen voor een nieuw exemplaar waar een Windows 8 licentie bij zit.

5. Is hulp nabij?

Er zijn berichten dat Microsoft de hand over het hart strijkt en toch ‘support’ verleent. Bijvoorbeeld bij de gemeente Almere. Maar Microsoft Nederland wil niet zeggen wat zulke steun inhoudt. Het is vrijwel zeker niet goedkoop.

De antivirusbedrijven Kaspersky, Trend Micro en Malwarebytes zeggen te blijven beschermen tegen malware die is gericht op Windows XP. Maar alleen Microsoft kan lekken dichten, dus dit lijkt op het plaatsen van emmers onder een lek dak.

nrc.nl

Published On: 08-04-14|Categories: nieuws|

Deel dit bericht