De EASA heeft vandaag de nieuwe richtlijnen voor het gebruik van elektronische apparaten in het vliegtuig bekendgemaakt. Smartphones mogen nu gedurende de hele reis worden gebruikt in het vliegtuig, zolang de vliegtuigmodus is ingeschakeld. Mogelijk zal later ook het gebruik van smartphones zonder vliegtuigmodus toegestaan worden, hier wordt nu nog onderzoek naar gedaan.

Siim Kalas, Eurocommissaris van vervoer, heeft aan het European Aviation Safety Agency (EASA) gevraagd om uit te zoeken of het veilig is om telecom-gadgets te gebruiken tijdens de gehele vlucht zonder dat de vliegtuigmodus ingeschakeld hoeft te worden. Mogelijk gaat dit ervoor zorgen dat in de toekomst het gebruik van smartphones en tablets toegestaan zal zijn zonder dat de vliegtuigmodus geactiveerd hoeft te worden.

Vanaf vandaag mogen luchtvaartmaatschappijen toestaan dat passagiers gebruik maken van hun mobiele apparatuur zolang de vliegtuigmodus is ingeschakeld. Hierdoor kan het toestel geen gegevens versturen. Het is straks dus niet meer nodig om uw smartphone uit te schakelen tijdens het opstijgen en landen. Zwaardere apparatuur zoals laptops moeten tijdens het opstijgen en landen wel opgeborgen worden.

Nu de regelgeving omtrent elektronische apparatuur is versoepeld wordt verwacht dat het niet meer lang gaat duren voordat smartphones en tablets tijdens de gehele vlucht gebruikt zullen mogen worden. Het is aan de luchtvaartmaatschappijen om de regels aan te passen en hun personeel te informeren. Dit kan nog wel enkele weken duren. Naar verwachting zal begin 2014 de regelgeving opnieuw aangepast worden om mobiele apparaten zoals smartphones en tablets toe te staan zonder vliegtuigmodus.

Huidige regelgeving volgens EASA, al mag de luchtvaartmaatschappij het natuurlijk gewoon blijven verbieden.

www.techzine.nl

Published On: 09-12-13|Categories: nieuws|

Deel dit bericht