Het Europees Hof van Justitie heeft aangekondigd dat het op 27 juni een uitspraak zal doen over de vraag of de EU Microsoft op juiste gronden een boete van 899 miljoen euro heeft opgelegd wegens misbruik van zijn monopolie-positie.

Microsoft werd in 2004 door de Europese Commissie beboet met een bedrag van 497 miljoen euro. Het bedrijf had in de ogen van de toezichthouders misbruik gemaakt van zijn dominante marktpositie. Zo zou Microsoft ten onrechte Media Player-software met Windows meeleveren en onthield het informatie over zijn serversoftware. Microsoft moest volgens de EU voortaan zijn concurrenten informatie verschaffen over bijvoorbeeld zijn Office-protocollen.

De softwaregigant kreeg in 2008 een nog hogere boete opgelegd van 899 miljoen euro door Eurocommissaris Neelie Kroes, omdat het bedrijf de opgelegde sancties naast zich neer zou hebben gelegd. De boete was destijds de hoogste die ooit door de EU was opgelegd. Microsoft bleef zich echter verzetten tegen de boete en ging in beroep bij het Europese Hof van Justitie in Luxemburg. Het Hof heeft nu aangegeven dat het op 27 juni uitspraak zal doen in de zaak, zo meldt Reuters.

De zaak wordt met argusogen gevolgd door andere bedrijven die door de EU zijn beboet, zoals Intel. De chipmaker kreeg in 2009 een antitrustboete van 1,06 miljard dollar opgelegd omdat het zowel AMD als consumenten op onrechtmatige wijze zou hebben benadeeld. Ook Intel is bij het Europese Hof van Justitie in beroep gegaan.

Tweakers

Published On: 25-05-12|Categories: nieuws|

Deel dit bericht