Het eerste mobiele besturingssysteem van Mozilla komt deze zomer direct al in meerdere Europese landen op de markt.

Dat laat CEO Gary Kovacs van Mozilla maandagavond weten tijdens de D: Dive Into Mobile-conferentie van All Things D. Firefox OS, dat zich in principe richt op opkomende markten, verschijnt naast Spanje, Portugal en Polen deze zomer ook in Brazilië en Venezuela. Al eerder was bekend dat het open source-besturingssysteem kon rekenen op steun van Europese operators, maar verwacht werd dat Mozilla pas later dit jaar het continent zou aandoen.

De eerste landen waar Firefox OS-telefoons op de markt verschijnen zijn Brazilië, Colombia, Venezuela, Mexico en Spanje (Telefónica) alsmede in Montenegro, Polen, Servië, Hongarije (Telenor). Mozilla laat de lanceerdata in deze landen volledig over de lokale partners.

De Chinese telecomreuzen ZTE en TLC Communication (in Europa Alcatel – red.) fabriceren de eerste smartphones met Firefox OS. Mozilla krijgt verder in Europa naast Telefónica en Telenor steun van operators Deutsche Telekom, Telecom Italia.

Ontwikkelaars enthousiasmeren

Eind februari werden de eerste ontwikkelaarstoestellen gepresenteerd voor applicatiebouwers van het nieuwe platform. In dagen daarop werden de Firefox OS App Days georganiseerd om voor een impuls te zorgen. In tegenstelling tot Android en iOS draaien de apps van Firefox OS volledig op open (web)standaarden.

De HTML 5-webapplicaties zijn binnen het OS direct beschikbaar waardoor de eindgebruiker een app voor het gebruik niet per se hoeft te downloaden en updaten. De transactie tussen ontwikkelaar en gebruiker verloopt zonder de verplichte tussenweg van een app-winkel.

Opkomende markten

Een move die ontwikkelaars wereldwijd enthousiast moet maken. In combinatie met de relatief lage kosten voor het besturingssysteem mikt Mozilla op opkomende markten zoals Zuid-Amerika, Afrika en Azië, waar de smartphone grotendeels zijn intrede nog moet maken en er dus veel valt te winnen. Daarbij krijgt het overigens directe concurrentie van vooral Android en Facebook Home.

Tegenover All Thing D laat Kovacs weten geen vliegende start van de eerste versie van het ecosysteem te verwachten. Mozilla hoopt vooral op veel ontwikkelaars die zich na de lancering van de apparaten gaan richten op het maken van nieuwe Firefox OS-applicaties. Kovacs: "De innovatie explodeert daarna."

Webwereld

Published On: 16-04-13|Categories: nieuws|

Deel dit bericht