Bijna 1500 Macs in Nederland zijn geïnfecteerd door de nieuwe versie van de beruchte Flashback Trojan, die gebruikt maakt van Java-exploits. Dat melden medewerkers van het Russische anti-virusbedrijf Dr.Web. Wereldwijd loopt het aantal besmette computers op tot over de 600.000.

Dinsdag kwam Apple met een patch voor de Java-plugin op OS X die het veiligheidslek dicht. Nu blijkt dat voor veel computers te laat te zijn. De meeste geïnfecteerde computers, ruim 300.000, staan in de Verenigde Staten. Andere flink getroffen landen zijn Canada, Verenigd Koninkrijk en Australië.

Het botnet groeide in eerste instantie snel, maar volgens malware-experts lijkt het nu onder controle. Beveiligsbedrijf F-Secure waarschuwde al eerder voor het beruchte Flashback. Zij komen nu met instructies voor het verwijderen van het virus op besmette Macs.

Direct update installeren
Miko Hypponenen van het Finse F-Secure heeft zelfs voorzichtig de vergelijking met Conficker gemaakt. Van de in totaal 45 miljoen Macs zou 1,3% besmet zijn. De Conficker -worm pakte destijds hetzelfde percentage Microsoft-computers. Wat overigens wel uitkwam op een totaal van 7 miljoen.

De functie van de malware is nog niet helemaal duidelijk. Dr.Web vermoedt dat de Flashback Trojan ontwikkeld is om zoekverkeer te kapen. Beveiligingsbedrijf Intego beweert dat het gaat om het stelen van wachtwoorden en raadt gebruikers aan direct de laatste Mac OS X-update van Java te installeren.

webwereld.nl

Published On: 06-04-12|Categories: nieuws|

Deel dit bericht