'Write once, read forever.' Dat is in vier woorden de belofte die startersbedrijf Millenniata doet aan kopers van zijn dvd’s. De speciale schijfstations die nodig zijn om deze eeuwige dvd’s te branden, komen binnenkort op de markt.

 

Milleniata werkt al een aantal jaren aan zijn eeuwigdurende dvd’s. Het denkt daarmee de kopzorgen van archivarissen te verlichten. De fabrikanten van cd’s en dvd’s beloven wel lange houdbaarheid van hun producten, maar dat vraagt wel speciale maatregelen om ze goed te houden. Het Amerikaanse National Institute of Standards and Technology adviseert bijvoorbeeld om dvd’s alleen te bewaren in ruimtes waar de relatieve luchtvochtigheid tussen de 20 en 50 procent schommelt en de temperatuur niet beneden de 20 graden Celsius daalt. Maar ook voor consumenten kan het systeem interessant zijn.

Standaard-dvd's kwetsbaar voor licht, warmte en vochtigheid
Zelfs dan worden de beloofde 50 tot 100 jaren niet gegarandeerd gehaald; soms is een dvd of cd al na enkele jaren onleesbaar. En als er van uitdagende omstandigheden sprake is, is dat zeker het geval. Het Amerikaanse ministerie van Defensie testte eind 2009 een aantal schijven. Daarbij bleken sommige schijftypen totaal onleesbaar te worden na blootstelling aan vochtigheid, fel licht of hoge temperaturen. Op een na best uit de test waren schijven van MAM-A; daarvan overleefde 72 procent de stresstest. Van de andere fabrikanten ging meer dan de helft tot alle discs kapot. Op die van Millenniata na: die overleefden allemaal.

Het verschil wordt gemaakt door het materiaal waarvan Millenniata de schijven maakt. Meer dan dat het een natuurlijke, steenachtige substantie is waar putjes in gebrand worden, wil Millenniata er niet over kwijt. Die substantie is minder kwetsbaar dan de gelaagde dvd’s voor huis-tuin-en-keukengebruik, waar de laagjes los kunnen laten en de beschreven laag kwetsbaar is voor verwering – en dus onleesbaar worden – door de aanwezigheid van organische stoffen. Volgens Millenniata is zijn disc zelfs bestand tegen een badje in vloeibare stikstof of onderdompeling in kokend water.

10.000 jaar of langer
De schijven van Millenniata kunnen in elke dvd-lezer worden gelezen, maar voor het schrijven is een speciaal station nodig – dat overigens met de meeste conventionele brandsoftware aan te sturen is. LG is de eerste die met zo’n schrijfstation komt. Vanaf oktober ligt het, in de VS, in de winkel.

Automatiseringgids

Published On: 08-08-11|Categories: nieuws|

Deel dit bericht