De iPhone 4S komt met een aantal belangrijke vernieuwingen met betrekking tot de camera. De belangrijkste stap is natuurlijk de sprong van 5 megapixel naar 8, en het gebruik van een verbeterde lens. Maar er is nog iets dat de 4S heeft dat oudere iPhones niet hebben en dat is gezichtsdetectie. Maar hoe gebruikt u deze functie nu precies?
Opvallend aan de nieuwe functies die Apple met de 4S (en iOS 5) heeft geïntroduceerd, is dat het niet altijd even duidelijk is hoe het precies werkt en waar de opties zich bevinden (zoals ook het geval is met iMessage). Gezichtsdetectie mag dan een nieuwe functie zijn (en een zeer welkome functie wat ons betreft), maar het is niet iets waarvoor u een aparte optie zult vinden in de Camera-app of in de instellingen, de techniek doet z'n ding namelijk vooral op de achtergrond. Waar het op neerkomt, is dat de camera in staat is om te zien wanneer er een gezicht in beeld is, zodat daar automatisch op kan worden scherpgesteld. Het fijne daarbij is dat de detectie niet is beperkt tot één gezicht, u kunt op meer gezichten tegelijk scherpstellen. Wat u hiervoor moet doen? Helemaal niets.
Door de camera op een gezicht te richten wordt er automatisch scherpgesteld op dit gezicht (u ziet dat aan het groene kader). Dat groene vierkantje toont maar een milliseconde, vandaar dat de screenshot niet zo scherp is als de foto zelf.
Wanneer de camera een gezicht detecteert, dan zal er een groen kader om het gezicht worden weergegeven, om aan te geven dat op dit gezicht zal worden scherpgesteld. Zo kunt u dus eenvoudig zien wanneer de technologie wordt ingeschakeld. Nadeel is wel dat het alleen werkt als u de camera frontaal op het gezicht richt, gezichten van de zijkant werken niet. Zodra u het kader hebt zien activeren, kunt u de foto nemen. Het is overigens niet zo vreemd dat de nieuwe technologie wel werkt op de 4S en niet op de 4 en 3GS (en 3). Hoe beter de camera en de lens, hoe groter de scherptediepte (het verschil tussen het scherpe deel en het onscherpe deel), dus de mogelijkheid om scherp te stellen op de belangrijkste onderdelen (de mensen) is geen overbodige luxe.
Computer Totaal