Google heeft een spamfilter voor telefonie gebouwd. Het systeem is vergelijkbaar met het spamfilter in GMail en wordt direct ingezet in Googles eigen Google Voice.

Google heeft een nieuwe functie aan Google Voice toegevoegd. De telefoondienst die alleen in Noord-Amerika beschikbaar is, wordt nu ook beschermd door een spamfilter. Dat filter moet ongewenste telefoontjes van bijvoorbeeld verkopers tegenhouden. Het filter werkt met hetzelfde systeem als het spamfilter in GMail.
Algoritme
Net als bij de e-maildienst kijkt het algoritme eerst naar telefoongesprekken die gebruikers als spam bestempeld hebben. Dat kon overigens al voordat het systeem volledig actief was. Google gebruikt de gegevens van haar klanten met het eigen algoritme. Daardoor kan het bedrijf ongewenste belletjes tegenhouden voordat ze de telefoon van een klant bereiken.
Google geeft aan dat telefoonoproepen die onbedoeld geblokkeerd worden ook weer vrijgegeven kunnen worden. Net als in GMail gebeurt dat door op ‘geen spam’ te klikken naast een oproep. Ook sms-berichten en voicemailberichten die volgens het filter van Google spam zijn komen in de spamdirectory.
Verder verfijnen
Google gaat het telefonische spamfilter de komende tijd nog verfijnen. “Als jullie blijven helpen om spammende telefoonnummers te markeren (en onbedoeld als spam aangemerkte gesprekken te corrigeren) kunnen we het filter blijven beschermen. Zo gaan we tegen dat vervelende ongewenste telefoontjes ook bij andere gebruikers van Google Voice terechtkomen”, schrijft softwaredeveloper  Alexander Rybak.
Het is onbekend of en zo ja wanneer  Google Voice ook in Nederland beschikbaar komt. Nederlandse gebruikers met een Amerikaanse versie van GMail kunnen al wel gebruik maken van de dienst om gratis naar Amerikaanse en Canadese vaste nummers te bellen. Mogelijk wordt de technologie later ook via andere diensten beschikbaar.

Webwereld

Published On: 13-07-11|Categories: nieuws|

Deel dit bericht