Google heeft aangekondigd niet in hoger beroep te gaan tegen het besluit van het College bescherming persoonsgegevens dat het verzamelde ssid-namen moet vernietigen. Ook belooft Google met een opt-out-systeem te komen.

Het CBP eiste in april onder een dwangsom van 1 miljoen euro dat Google 3,6 miljoen ssid's zou wissen die laatstgenoemde met zijn Street View-wagens in Nederland had verzameld. Volgens de privacywaakhond zou Google de Wet bescherming persoonsgegevens hebben overtreden, omdat de locatie van een wifi-router in combinatie met het bijbehorende mac-adres aan te merken is als een persoonsgegeven.

Google wilde in eerste instantie naar de rechter stappen om het CBP-besluit aan te vechten. Ook weigerde Google in te gaan op de andere eis van de privacywaakhond om Nederlanders een opt-out-mogelijkheid aan te bieden, waarmee hun ssid-gegevens worden gewist. De firma kwam nog wel met het voorstel om 'no map' in de ssid op te nemen, met de belofte dat het dergelijke wifi-toegangspunten niet in zijn database zou opnemen.

Het bedrijf laat dinsdag echter weten beide eisen van het CBP alsnog in te willigen en geen beroep aan te tekenen. Google belooft de geëiste opt-out-mogelijkheid te gaan aanbieden en Nederlanders hier via kranten en websites op te attenderen. Het bedrijf blijft echter van mening dat het niet mogelijk is om 'aan de hand van deze gegevens de identiteit van personen af te leiden'.

In het European Public Policy Blog van Google laat het bedrijf weten dat de opt-out-mogelijkheid voor het verwijderen van wifi-data internationaal beschikbaar komt. De afmeldingsoptie voor het uitschrijven van een ssid uit de Google-database komt volgens het bedrijf nog deze herfst online.

Tweakers

Published On: 13-09-11|Categories: nieuws|

Deel dit bericht