De vervelende toolbars die standaard aangevinkt staan bij het installeren van, vaak gratis, software moet tot het verleden gaan behoren als het aan Google ligt. De zoekgigant vindt dit een foute manier van adverteren en dwingt met nieuw beleid zijn partners zich van dergelijk praktijken te onthouden.

Partijen die gebruik willen maken van Google’s advertentiediensten moeten vooraf toestemming vragen voor het aanbieden software. Google zou daarbij vooral doelen op de toolbars die vaak standaard geïnstalleerd worden met andere software en waar zelfs antivirusbedrijf AVG zich schuldig aan maakt. De toolbar van het beveiligingsbedrijf staat standaard aangevinkt en installeert zichzelf als standaard zoekmachine. Wat Google vooral dwars zou zitten, is dat AVG via dat platform advertenties toont en dat de toolbar zich zeer moeilijk laat verwijderen. Google liet weten dat het de afgelopen 90 dagen ruim 100.000 klachten voorbij zag komen over software van hun partners die browserinstellingen veranderen  of toolbars installeren die niet te verwijderen waren.

AVG stopt automatische installatie Safe Search toolbar

De macht van Google lijkt zijn vruchten af te werpen want JR Smith, ceo van AVG, liet maandag weten dat de toolbar (‘safe search’) niet meer automatisch wordt geïnstalleerd. AVG zou recentelijk een overeenkomst voor twee jaar hebben getekend met Google en zou zich aan de voorwaarden houden die Google stelt. Zou AVG via Yahoo adverteren dan levert dat naar verluidt minder op dus het is AVG er aan gelegen Google te vriend te houden.

 

Toolbars verwijderen met druk op de knop

Google’s nieuwe beleid stelt dat software zoals toolbars met een druk op de knop verwijderd kunnen worden. In het geval van AVG is de safe search toolbar voor veel gebruikers misschien wel ongewenste software maar het is geen malware. Er zijn ook toolbars die wel in deze categorie vallen en die zijn lastiger uit te bannen want die gaan wel op zoek naar andere partner dan Google. Eentje die het minder nauw neemt met duistere praktijken en puur kijken naar wat zo'n partij aan geld oplevert.

Computeridee.nl

Published On: 25-04-13|Categories: nieuws|

Deel dit bericht