Google heeft een grote stap gezet in het beveiligen van het verkeer via de zoekmachine. Binnenkort zullen ingelogde gebruikers zoeken over een beveiligde verbinding.

Dat maakt de zoekgigant bekend in een blog. Ingelogde gebruikers worden automatisch doorgestuurd naar https://google.com, de extra ‘s’ achter http geeft aan dat het SSL-protocol gebruikt wordt om de verbinding te beveiligen.

Concreet houdt dit in dat de zoekopdrachten en het verkeer met een eventueel later aangeklikte website beveiligd is waardoor deze communicatie beschermd is tegen afluisteren.

De aanpassing is vooral bedoeld voor openbare verbinding zoals wifi in cafés waarop internetcriminelen relatief gemakkelijk kunnen inbreken.

Uitbreiden
Gebruikers die niet ingelogd zijn kunnen direct naar https://google.com gaan om gebruik te maken van de beveiligde verbinding. De aanpassing geldt voorlopig alleen voor het .com-domein maar Mark Jansen, woordvoerder van Google Nederland, laat weten dat het bedrijf de beveiliging op termijn wil uitbreiden.

Het ondersteunen van het SSL-protocol is een kostbare klus, maar door het ontwikkelen van verschillende opties is de prijs wel gezakt. Google verwacht dan ook dat meer bedrijven binnenkort de verbinding op deze manier zullen gaan beveiligen.

Ook het feit dat de beveiligde verbinding vaak een stuk trager is, zorgt er voor dat veel bedrijven terughoudend reageren. Google ontwikkelde onlangs zelf een techniek die dit probleem moet oplossen.

nu.nl

Published On: 20-10-11|Categories: nieuws|

Deel dit bericht