Dit nieuws is door alle berichtgeving rond de AVG en Privacy statements een beetje ondergesneeuwd, maar vanaf 11 juni 16 juli verandert de Google Maps API naar het ‘Google Maps Platform’.
 

 
 

Wat houdt dit nu in?

De Google Maps API zorgt op veel websites voor het weergeven van het bekende Googlekaartje. Het gebruik hiervan is altijd gratis geweest voor ‘klein’ gebruik. Iedere website heeft hiervoor een API-sleutel, die uniek is en waardoor de website de informatie vanuit Google kan inlezen.  Op veel websites zal een developer (zoals Mega Bite) zelf een API-sleutel hebben aangemaakt en gebruikt. Grote kans dus dat wanneer een website door ons is gebouwd, dat de API ook vanuit ons account wordt gebruikt.
 
Vanaf 11 juni 16 juli 2018  zal de bestaande API-sleutel van de Google Maps API niet meer werken. Daar zul je een Google Maps Platform API-sleutel voor in de plaats moeten gebruiken. Met het  ‘Google Maps Platform’ vereist Google een Google Cloud Platform billing account gekoppeld aan een Credit Card en je moet gaan betalen voor het gebruik van de API. Dus ook ‘klein’ gebruik is niet meer gratis. De prijzen vind je HIER.
 
 

Toch vaak nog gratis

Gelukkig betekent dit nog niet dat je echt moet betalen voor het gebruik. Je krijgt namelijk een tegoed van $200 per maand van Google, om te gebruiken binnen je ‘Google Maps Platform’.  En je gaat pas echt betalen wanneer je door tegoed heen bent. In de praktijk zal dit voor de meeste website dus geen extra kosten mee brengen. Je kunt zelf limieten instellen aan het gebruik, waardoor je ook niet onverwacht een rekening van Google ontvangt.
 
Dus heb je een Googlekaartje op je website, schrijf je dan hier in op het Google Maps Platform en zorg dat je een nieuwe API-sleutel krijgt en dat deze op je website wordt gebruikt. Gaat je dit allemaal te ver, neem dan contact met ons op zodat wij dit voor je kunnen uitvoeren.

**UPDATE**

Google heeft de startdatum van hun nieuwe prijzen/platform verschoven van 11 juni 2018 naar 16 juli 2018.

Published On: 12-06-18|Categories: nieuws|

Deel dit bericht