Google heeft officieel een pakket concessies ingediend bij de Europese Unie, in de hoop een boete te ontkomen. Europa wil een compromis in de antitrustzaak, wat de kans van slagen groot maakt. Eerdere suggesties van Google om hun oneerlijke concurrentievoordeel recht te trekken gingen echter niet ver genoeg. 

Google heeft een serie aanpassingen voorgesteld en een test moet uitwijzen of dat concurrenten en de Commissie tevreden stelt. De uitkomsten van de proef zijn bepalend voor het succes van de overeenkomst. Als een compromis wordt bereikt, zal dit wettelijk worden vastgelegd.

De specifieke inhoud van het compromis is onbekend. Google zou eerder hebben aangeboden hun diensten te labelen om ze van concurrenten te onderscheiden. Ook zou het bedrijf de beperkingen voor adverteerders willen versoepelen. De Europese Commissie liet eerder deze week blijken wat ze van Google verwacht.

Een compromis zou betekenen dat Google wederom de dans ontspringt en een onderzoek naar Google's diensten uitblijft. Ook een Europees onderzoek naar geclaimdmachtsmisbruik met Android blijft onzeker. Als Google toch een boete krijgt, kan deze oplopen tot wel 5 miljard euro. 

Na klachten van onder andere Microsoft onderzocht Europa Google's zoekmachine en stelde vast dat het bedrijf de resultaten inderdaad manipuleert. Google toont eigen diensten hoger in de zoekresultaten en weert daarbij ook concurrerende zoekmachines voor nichemarkten. 

Eerder kampte Google met dezelfde beschuldigingen in Amerika, waar het tot woede van de concurrentie een schikking trof met de Fair Trade Commission. Google beloofde te stoppen met het verzamelen van gegevens zonder toestemming, maar ontkwam aan een boete of serieuze maatregelen.

techzine.nl

Published On: 12-04-13|Categories: nieuws|

Deel dit bericht