Google is in Nederland de eerste vroege bèta begonnen van zijn prijsvergelijker Google Shopping. Nederlandse webshops kunnen hun producten bij Google aanmelden, waarna productresultaten via Google.nl worden getoond.

Google Shopping, ook wel Google Product Search en voorheen Froogle geheten, werd voor de VS al in 2002 aangekondigd, maar bevindt zich ook daar nog in het bètastadium. Eind vorige week kondigde het zoekbedrijf de komst van de dienst naar Frankrijk aan, maar ook in Nederland is de prijsvergelijker gearriveerd.

Webshops die met hun producten in Google Shopping willen worden opgenomen, moeten een feed met hun assortiment bij het Google Merchant Center aanleveren. Het bedrijf indexeert vervolgens de database en zal zoekacties op Google.nl naar items die de webshop verkoopt, tonen bij de resultaten. Google-gebruikers kunnen zien hoeveel shops het product aanbieden, bij welke shops ze het kunnen vinden en wat de laagste prijs is. Ook kunnen ze een boodschappenmandje vullen en direct afrekenen via Google Checkout, als de shops deze betaalmethode ondersteunen. Verder ondersteunt Google Shopping userreviews en kunnen gebruikers filteren op onder andere merknaam en prijs.

Voordeel voor de webshops is onder andere de koppeling met AdWords. Shops kunnen namelijk via hun Merchant Center-account aangeven dat het systeem advertenties met relevante productinformatie moet tonen bij zoekacties naar items uit hun assortiment.

Een van de partijen die door Google is gevraagd om deel te nemen aan de bèta is zoekmachinemarketing-bureau S&D Interactive Media. Volgens Jan Dirkzwager van het bedrijf leert de ervaring dat de functionaliteit snel kan worden uitgerold nu de onderhandelingen met webshops zijn gestart. Welke shops zijn benaderd, kan hij niet zeggen: "Het gaat in ieder geval om een grote Nederlandse computerwebwinkel."http://tweakers.net/nieuws/70431/google-start-beta-prijsvergelijker-in-nederland.html

Published On: 26-10-10|Categories: nieuws|

Deel dit bericht