Google heeft vanavond zijn langverwachte eigen cloudopslagdienst onthuld. De Google Drive is live, lokt met 5 GB gratis opslagruimte en lage prijzen voor meer ruimte.

De GDrive is al sinds 2006 in aantocht, volgens geruchten van uiteenlopende bronnen. Nu in 2012 is het zover. Google biedt in de praktijk allang cloud-opslag, in diverse vormen die elk gebonden zijn aan een specifieke SaaS (Software as a Service) die het biedt. Zoals dus de online-documentenopslag voor tekstbestanden, presentaties, spreadsheets en meer voor Google Docs. Of zoals de online-fotofolders voor beeldmateriaal van Picasaweb en pc-programma Picasa.

Consolidatie

De Google Drive combineert al deze versnipperde opslagplekken van de internetgigant. De nieuwe dienst heeft vanmiddag al de opslagcapaciteit bij Google Docs vergroot van 1 GB naar 5 GB. Op dit moment zit de beschikbare ruimte voor Picasaweb nog wel op het 'oude' 1 GB.

Dat is officieel wel de bedoeling: het gratis aanbod van de GDrive is 5 GB voor gewone bestanden, 10 GB voor Gmail en 1 GB voor foto's. Voor 2,50 per maand is dat op te hogen naar 25 GB voor Drive plus Picasa. Als bonus verhoogt Google hierbij de Gmail-capaciteit naar 25 GB.

Tot 16 TB

Voor 5 dollar per maand krijgt de klant 100 GB voor bestanden plus foto's. Ook hierbij geeft Google als extraatje 25 GB ruimte voor e-mails. Die bonus geldt voor alle betaalde Drive-accounts. Vervolgstappen voor meer opslagruimte zijn ook te koop. De uiteindelijke limiet ligt op 16 terabyte (TB). Dat kost dan wel 800 dollar per maand.

Naast toegang via een webbrowser biedt Google Drive ook aparte applicaties en apps: voor Windows-pc's, Macs en Android-toestellen. Een app voor iOS (op iPhones en iPads) is nog in aantocht. De Android-app is bewust niet voorbehouden aan alleen nieuwere toestellen: de minimaal vereiste versie van het besturingssysteem is het antieke 2.1.

Bedrijfsgebruik

Opvallend genoeg heeft de internetreus zijn opslagcloud aangekondigd op zijn enterprise-blog, meldt techmagazine Wired. Google mikt hiermee namelijk niet alleen op consumenten en eindgebruikers, maar ook specifiek op die klanten als zakelijke gebruikers én op hun werkgevers en it-beheerders.

Zo is GDrive vergezeld van gecentraliseerde beheertools, die te vinden zijn in het Apps-controlpanel voor beheerders. Daarnaast belooft Google datareplicatie verspreid over meerdere van zijn datacenters, en een beschikbaarheid van 99,9 procent.

Webwereld

Published On: 25-04-12|Categories: nieuws|

Deel dit bericht