De Amerikaanse startup CloudOn heeft een gratis app gelanceerd die de functionaliteit van Microsoft Office naar eigen zeggen één-op-één beschikbaar maakt op de iPad. CloudOns Workspace maakt daarbij – zoals de naam al belooft – gebruik van een oplossing in de cloud om functionaliteit aan de iPad te leveren.

Microsoft werkt naar verluidt zelf serieus aan een iPad-uitvoering van zijn Office-kantoortoepassingen. Maar het is nog onduidelijk of die er komt, wanneer en met welke functionaliteit. Dat betekent niet dat er niet met Office-bestanden gewerkt kan worden op de iPad, maar de look-and-feel en de volledige functionaliteit van de Office-omgeving is er niet voorhanden.

Voor wie daar prijs op stelt, heeft CloudOn met WorkSpace een oplossing gelanceerd. Zijn app maakt het mogelijk Word-, Excel- en PowerPoint-bestanden op de gebruikelijke manier aan te maken en te bewerken, inclusief het aanpassen van de formattering, het toevoegen van commentaren en spellingscontrole. Ook is het mogelijk de functie 'Veranderingen bijhouden' te gebruiken in Word, draaitabellen in Excel te gebruiken en animaties te bekijken en te bewerken in PowerPoint.

Internet en Dropbox-account nodig
Om WorkSpace op de iPad te kunnen gebruiken, moet men wel een Dropbox-account hebben, of aanmaken. De functionaliteit is ook alleen beschikbaar wanneer er verbinding met internet is. En – voor Nederland een vervelende beperking – WorkSpace werkt vooralsnog alleen in de VS. De eerste reacties van Amerikaanse recensenten wijzen erop, dat WorkSpace zijn beloftes wel waarmaakt, en dat bijvoorbeeld het lint met commando's inderdaad werkt zoals men gewend is van Office.

Van CloudOn zelf is weinig bekend, anders dan dat het in 2009 als AppToU is opgericht door voormalige Cisco-medewerkers. Het is ook niet duidelijk hoe CloudOn geld denkt te verdienen met zijn gratis Office voor de iPad, en onduidelijk is ook hoe de licenties voor gebruik van de Microsoft-software zijn geregeld.

Automatiseringgids

Published On: 06-01-12|Categories: nieuws|

Deel dit bericht