Een groot deel van Noord-Holland is vrijdagochtend getroffen door een grote stroomstoring. Onder meer delen van Amsterdam, Schiphol, Almere en het Gooi zijn getroffen. 

Ook ziekenhuizen hebben er last van, die draaien op noodstroom.  Op veel trajecten rijden geen treinen meer. Het gaat onder meer om de Flevolijn, aldus de NS.

Ook het Mediapark in Hilversum heeft last van de storing. 

De oorzaak van de stroomstoring is nog niet duidelijk.

UPDATE 11:25 uur:

De stroomvoorziening is hersteld.

UPDATE 10:58 uur:

Rond 10.55 uur laat Tennet weten dat de spanning op het elektriciteitsnet weer wordt opgebouwd en de stroomvoorziening wordt geleidelijk hersteld. In delen van Noord-Holland is er weer stroom.

UPDATE 10:15 uur:

Er gaan berichten rond over een brand bij Nuon in Diemen, dit is echter nog niet bevestigd. Nuon zelf laat aan NU.nl weten het uit te zoeken.​

UPDATE 10:20 uur:

De oorzaak is een defect in een hoogspanningsstation in Diemen.

Medewerkers zijn ter plaatse om te onderzoeken wat de precieze oorzaak is. ''Als we dat weten, kunnen we ook zeggen hoe lang het gaat duren voordat de grote stroomstoring is verholpen'', aldus een woordvoerder. Het hoogspanningsstation in Diemen levert volgens hem normaal gesproken 380 kilovolt.

Onder meer delen van Amsterdam, Schiphol, Haarlem, Almere en het Gooi zijn getroffen. Ook in de kop van Noord-Holland is geen stroom, meldt een verslaggever van NU.nl.

Ook ziekenhuizen hebben er last van, die draaien op noodstroom.  Boven Leiden/Utrecht en op de Flevolijn rijden geen treinen meer, aldus de NS.

Ook de terminal van luchthaven Schiphol heeft even zonder stroom gezeten. ''Maar nu draait alles weer'', zei een woordvoerster desgevraagd.

Ze kon niet zeggen of de storing verdere gevolgen heeft gehad voor bijvoorbeeld de afhandeling van passagiers en bagage of het vliegverkeer.

Diemen

Tennet kan nog niets zeggen over de berichten over een mogelijk brand bij een gebouw van Nuon in Diemen, laat een woordvoerder weten aan NU.nl.

Een verslaggever van NU.nl laat weten dat bij het gebouw van Nuon in Diemen aan de buitenkant geen rook of brand te zien is.

Het zou kunnen dat het defect is ontstaan bij werkzaamheden, zei een woordvoerder op Radio 1, maar dat wordt nog onderzocht. Ook is nog niet bekend hoeveel huishoudens getroffen zijn.

Ziekenhuizen en treinen

Ook ziekenhuizen hebben er last van, die draaien op noodstroom.  Boven Leiden/Utrecht en op de Flevolijn rijden geen treinen meer, aldus de NS.

De terminal van luchthaven Schiphol heeft even zonder stroom gezeten. ''Maar nu draait alles weer'', zei een woordvoerster desgevraagd.

Ze kon niet zeggen of de storing verdere gevolgen heeft gehad voor bijvoorbeeld de afhandeling van passagiers en bagage of het vliegverkeer.

Verkeer

Op foto's op Twitter is te zien dat op vele plaatsen de slagbomen niet meer opengaan en verkeerslichten niet werken. Onder meer op Schiphol staan auto's voor gesloten slagbomen.

Een deel van het openbaar vervoer in Amsterdam ligt vrijdagochtend plat door de grote stroomstoring. Vooral aan de buitenranden van de stad ligt alles stil, zegt een woordvoerder van vervoersbedrijf GVB. Ook alle metro's zijn gestrand, maar wel aan perrons zodat de reizigers eruit kunnen.

In het centrum is nog wel wat stroom, waardoor sommige trams kunnen doorrijden.

Mediapark

Ook het Mediapark in Hilversum heeft last van de storing. De radio- en televisieuitzendingen op het Media Park in Hilversum gaan door op noodstroom.

Alleen NPO Radio 4 werkt niet en de redactie verhuist daarom nu naar een studio bij NPO Radio 1, liet een woordvoerster weten. De kantoren zijn volgens haar wel donker als gevolg van de grote stroomstoring, maar in de studio's werkt alles.

De rechtbankzaken in Haarlem zijn opgeschort door de stroomstoring. 

De Amsterdamse beurs heeft geen last van de stroomstoring, die grote delen van Noord-Holland heeft getroffen. ''Alles draait hier normaal, op gewone elektra'', aldus een woordvoerster.

In grote delen van Noord-Holland heeft de Rabobank de vestigingen gesloten door de stroomstoring. De bank zegt op Twitter te hopen de klanten weer snel van dienst te kunnen zijn.

UPDATE 10:50 uur:

Op Twitter laat Tennet weten dat er geen sprake is van brand en geen gewonden zijn. Er gingen geruchten rond dat een gebouw van Nuon in Diemen in brand zou staan. Maar volgens Tennet is de oorzaak een technische storing.

Andere Storingen

Netbeheer Nederland vraagt het publiek om stroomstoringen op andere locaties dan in Noord-Holland en Flevoland niet meer te melden via het storingsnummer 0800-9009. Dit om overbelasting van het nummer te voorkomen, zegt de brancheorganisatie van energienetbeheerders.

''Alleen acute gasstoringen kunnen worden doorgegeven op het reguliere nummer 0800-9009 of telefoonnummer 088-0041500", aldus de organisatie.

Nu.nl

Published On: 27-03-15|Categories: nieuws|

Deel dit bericht