Apple heeft macOS 10.14 officieel uitgebracht. De eerste stabiele versie met de naam Mojave is sinds vandaag te downloaden op Mac-computers en laptops. macOS Mojave heeft enkele langverwachte nieuwe features zoals een donkere modus in apps zoals de verkenner en andere standaard-apps.

 

In Safari zitten ook nieuwe veiligheidsfeatures die de gebruiker beter moeten beschermen tegen tracking. Zo worden gebruikers gewaarschuwd als een Facebook Like-knop op een website hen probeert te volgen.In de nieuwe versie van het besturingssysteem zitten ook een aantal iOS-apps. Onder andere Apple News en de Aandelen-app zijn naar het desktopbesturingssysteem overgezet. In de toekomst maakt Apple het mogelijk dat ontwikkelaars hun eigen mobiele apps kunnen porten naar de desktop.

 
 
 

Donkere modus

Donkere modus is een opvallende nieuwe weergave waarin je je beter kunt concentreren op je werk. Knoppenbalken en menu’s verdwijnen naar de achtergrond, zodat de subtiele kleuren en verfijnde details van je content optimaal tot hun recht komen. Als je deze modus inschakelt in het paneel ‘Algemeen’ van Systeemvoorkeuren, heb je een overzichtelijke werkomgeving zonder storende elementen, die er ook nog eens prachtig uitziet. Donkere modus werkt met alle ingebouwde apps op je Mac. Andere ontwikkelaars kunnen ervoor zorgen dat hun app deze modus ook ondersteunt.
 

 

Stapels

Met Stapels kun je bestanden automatisch indelen in logische groepen, zodat je bureaublad overzichtelijk blijft. Deel bestanden in op type, zodat afbeeldingen, documenten, spread­sheets, pdf’s en meer in aparte groepen worden geplaatst. Of groepeer al je werk op datum. En als je bestanden tagt met project­specifieke metagegevens, zoals klantnamen, kun je met Stapels gemakkelijk meerdere taken beheren. Als je door een stapel wilt bladeren, doe je dat met twee vingers op een trackpad of één vinger op een Multi-Touch-muis. Wil je een bestand openen? Klik dan om de stapel uit te vouwen en kies het gewenste bestand.

 

Nieuwe finder

Met de Finder in macOS Mojave kun je nu nog meer doen. Je ziet in één oogopslag welk bestand je moet hebben. En je kunt meteen alle metagegevens van een bestand bekijken. Of Snelle taken uitvoeren op bestanden zonder een app te openen.

Alle vernieuwingen vind je op https://www.apple.com/nl/macos/mojave/
 

Upgraden

Je hebt een Mac uit 2012 of nieuwer nodig. Modellen uit 2009 t/m 2011 vallen af.
Deze modellen zijn geschikt voor macOS Mojave
MacBook (begin 2015 of nieuwer)
MacBook Air (mid 2012 of nieuwer)
MacBook Pro (mid 2012 of nieuwer)
Mac mini (eind 2012 of nieuwer)
iMac (eind 2012 of nieuwer)
iMac Pro (2017)
Mac Pro (eind 2013, plus mid 2010 en mid 2012 met Metal-geschikte GPU)

  1. Zorg dat je een volledige backup hebt van je huidige installatie (TimeMachine bijvoorbeeld.
  2. Open de Mac App Store. Klik hier om meteen naar de app-pagina van macOS Mojave in de Mac App Store te gaan. Je vindt de update niet in het Updates-tabblad. Je kan ook naar macOS Mojave zoeken met de zoekfunctie.
  3. Klik op Download. Het installatiebestand wordt nu gedownload. De voortgang hiervan bekijk je bij Aankopen. macOS Mojave is 6,02GB groot.
  4. Zodra het installatiebestand gedownload is, volg je de stappen die in beeld verschijnen. Tijdens de installatie kan de Mac enkele keren opnieuw opstarten. Wacht geduldig af tot de installatie voltooid is.
Published On: 25-09-18|Categories: nieuws|

Deel dit bericht