De consumentenvarianten van Vista krijgen vanaf april geen patches meer. Maar het oudere XP nog wel. Schendt Microsoft hiermee niet de eigen supportregels? Nee, hoor.

Microsoft beëindigt binnenkort de support voor de meest actuele versies van Windows Vista: dus compleet met het tweede pakket patches (service pack 2, ofwel SP2). Eerder is de support voor oudere 'Vista-versies' al komen te vervallen.

Er bestaan namelijk verschillende periodes van support op de verschillende tussenversies van een besturingssysteem. Daarnaast zijn er nog supportverschillen voor de diverse uitvoeringen van zo'n softwareproduct. Denk aan de pakketten voor consumenten- en zakelijk gebruik, naast 32- en 64-bit varianten.

RTM, SP1, SP2, SP3
Allereerst is er de oorspronkelijke versie van de eerste release (RTM, ofwel release to manufacturing). Daarna volgt de Windows-tussenversie met een later uitgekomen service pack (SP). Voor Vista zijn er twee SP's uitgekomen, terwijl voorganger XP er drie heeft gekregen. Het meest recente SP van XP wordt nog steeds ondersteund.

Die support zit ondertussen wel in de uitgebreide supportfase, die volgt op de vijfjarige algemene supportperiode. In die tweede, extended fase brengt Microsoft alleen security-fixes uit. XP blijft dus verstoken van nieuwe functies en van oplossingen voor niet-werkende non-security kwesties. Bedrijven kunnen wel supportcontracten afsluiten waarbij ze tegen betaling eigen hotfixes kunnen krijgen.

Uitzondering
Voor Vista heeft Microsoft een uitzondering gemaakt door voor de consumentenuitvoeringen de extended support te schrappen. Dat is in maart 2007 al bekend gemaakt, enkele maanden na de release van het langverwachte Vista. Voor de duidelijkheid: dit geldt dus niet voor de zakelijke uitvoeringen, Business en Professional.

Vanaf april dit jaar krijgen de drie consumentenuitvoeringen van Vista helemaal geen ondersteuning meer, dus ook geen security-patches. Dit raakt Home Basic, Home Premium en Ultimate en geldt voor de meest actuele 'tussenversie' daarvan. Dat is dus Vista compleet met SP2, dat in april 2009 is uitgekomen.

De support voor de oorspronkelijjke Vista-release (RTM, ofwel release to manufacturing) is op 13 april 2010 al stopgezet. Vista met SP1 (service pack 1) werd ondersteund tot juli vorig jaar.

2 jaar, tenzij
Voor tussenversies van Windows geldt standaard een support-levenscyclus van 24 maanden. Dat betekent dat zo'n release nog 2 jaar wordt ondersteund ná het verschijnen van een service pack. Uitzondering hierop is het algehele beëindigen van de ondersteuning voor het product zelf, merkt Microsoft op in de aantekening (note) bij de lifecycle-informatie voor Vista. Het bedrijf heeft dat supportdocument voorzien van links naar zijn webshop om Windows 7 aan te schaffen.

Microsoft hanteert verder een standaard supporttermijn voor de volledige versies van zijn producten, los van de service packs. Die termijn voor bijvoorbeeld Windows XP, Vista en 7 is in totaal vijf jaar na het uitbrengen (general availability) van dat product óf nog twee jaar na het verschijnen van de tweede opvolger voor dat product.

Van die twee termijnen is de langste van kracht. Vista zou volgens die oorspronkelijke regels dus nog ondersteund blijven tot twee jaar na het uitkomen van Windows 8. Alleen heeft de softwareproducent voor de consumentenuitvoeringen van Vista een uitzondering gemaakt. "Verlengde ondersteuning is niet van toepassing op consumenten-, hardware-of multimedia producten", vermeldt Microsoft in de FAQ over de lifecycle-policy.

XP tot 2014
Eerder heeft Microsoft voor Windows XP juist positieve uitzonderingen gemaakt door de supportperiode te verlengen. Enerzijds deed Microsoft dat omdat de ontwikkeling van Vista (onder de codenaam Longhorn) flinke vertragingen had opgelopen. Anderzijds is XP altijd veel in gebruik gebleven, terwijl Vista niet echt is aangeslagen.

Windows XP geniet nog support tot april 2014, mits daarop het derde pakket updates (SP3) is geïnstalleerd. Dit geldt voor alle varianten van dat besturingssysteem: de Home Edition, de Professional Edition, de Tablet PC Edition, en de drie versies (2002, 2004 en 2005) van de Media Center Edition. Van sommige van deze varianten bestaan er ook 64-bit uitvoeringen, die ook onder de verlengde support tot 2014 vallen. XP overleeft zijn opvolger dus niet alleen in gebruik, maar ook in support.

Update
Microsoft heeft de support voor de consumentenvarianten van Windows Vista toch nog verlengd. Die loopt nu tot in april 2017. Het concern heeft donderdagnacht 16 februari 2012 besloten, na publicatie van Webwerelds nieuws- en achtergrondartikel over het verlopen van de ondersteuning.

Webwereld

Published On: 23-02-12|Categories: nieuws|

Deel dit bericht