De enorme groei in de hoeveelheid data schept problemen, maar brengt ook kansen mee voor bedrijven.
De hoeveelheid data die wereldwijd gecreëerd en gerepliceerd wordt, verdubbelt in het huidige tempo iedere twee jaar in grootte, blijkt uit recent onderzoek (pdf).
Onderzoeksbureau IDC heeft in samenwerking met EMC uitgerekend dat in 2011 bij elkaar 1,8 zetabyte (1,8 biljoen gigabyte) aan data gefabriceerd zal worden. In dit tempo wordt de Wet van Moore ruimschoots overschreden. In die wet, opgesteld door Intel mede-oprichter Gordon Moore, wordt gezegd dat het aantal transistors in chips grofweg iedere twee jaar zal verdubbelen.
Miljarden iPads vol data
1,8 zetabyte is volgens de studie te vergelijken met 57,5 miljard 32GB Apple iPads of genoeg iPads om de Chinese Muur na te bouwen, maar dan twee keer zo hoog als het origineel.
Het kostte bedrijven wereldwijd sinds 2005 ongeveer 3 biljoen euro om al die data op te slaan, becijferde IDC. Deze kosten gaan op aan hardware, software, clouddiensten en personeel.
De “kolossale" groei in data vormt een gigantische uitdaging voor IT-afdelingen. Deze zullen komend decennium minstens 10 keer de computerkracht (in fysieke en virtuele servers) van nu nodig hebben en rekening moeten houden met tot 50 keer zoveel data binnen hun storage-omgevingen.
'Veel meer IT-personeel nodig'
Volgens IDC “lopen de vaardigheden, ervaringen en middelen om de lawine aan data te beheren niet gelijk met de groeicijfers". In 2020 zullen anderhalf keer zoveel IT'ers nodig zijn om de data-explosie hoofd te kunnen bieden, zeggen de onderzoekers.
Toch zijn er ook kansen. “De ongebreidelde groei aan informatie biedt een eindeloos aantal veranderingen en kansen voor de maatschappij, technologie, wetenschap en economie", zegt hoofd marketing Jeremy Burton van EMC. “'Big Data' forceert bedrijven anders na te gaan denken over het beheer en het gebruik van hun meest belangrijke activa – informatie."
Cloud essentieel voor data-opslag en -verwerking
Met name op gebied van cloud computing kunnen volgens IDC de nodige kansen ontgonnen worden. In 2015 zal bijna 20 procent van alle informatie uit de cloud komen of door een cloudomgeving verwerkt zijn. 10 procent van de informatie zal permanent in de cloud huizen, verwacht IDC.
Cloud computing – of het nu gaat om private, publieke of hybride oplossingen – biedt bedrijven meer mogelijkheden op het gebied van schaal, wendbaarheid en flexibiliteit om de groei van data te kunnen bolwerken. “Op lange termijn zal het een essentiele tool vormen om de complexiteit van het digitale universum aan te kunnen", schrijven de onderzoekers in het rapport.
Computerworld