De Hogeschool van Amsterdam is gestopt met het 3D-printen van een wapen. Docenten waren daar dinsdag mee begonnen, maar het College van Bestuur kwam in protest.

Dinsdagmiddag werd bekend dat een aantal docenten van de HvA bezig waren een 3D-wapen te printen. De tekeningen om dit te doen verschenen afgelopen weekend online, maar zijn inmiddels op last van de Amerikaanse overheid weer offline gehaald.

Het bedrijf Defense Distributed is al tijden bezig met de ontwikkeling van een 3D-geprint wapen, de Liberator, dat gemaakt is van plastic. Alleen de slagpin is nog van metaal om aan de Amerikaanse wet te voldoen.

Onlangs werd het wapen in een video getest en later verschenen de tekeningen online. Docenten van de HvA wilde een ethische discussie aangaan rondom de vrijheid van informatiedeling, maar het College van Bestuur zette het printproces stil.

"Het College juicht het uiteraard toe dat studenten en docenten dit gesprek voeren, maar acht het onwenselijk om met de 3D-printer voor onderwijsdoeleinden wapens te fabriceren", zo staat in een verklaring.

Nu.nl

Published On: 15-05-13|Categories: nieuws|

Deel dit bericht