Tot nu toe staat Intel aan de zijlijn in de snel groeiende tabletmarkt. De chipgigant wil dat veranderen met een nieuw Atom-platform, voorheen bekend onder de codenaam Oak Trail.

 

 

Een van de belangrijkste elementen van Oak Trail is de Atom Z760-processor. De grafische processor en de geheugenbesturing zijn geïntegreerd op hetzelfde plakje silicium. De centrale processor is 60 procent kleiner dan de vorige Atoms en verbruikt minder energie. Intel claimt dat een Oak Trail-apparaat hierdoor een hele dag kan werken op een opgeladen batterij.

De chip is onder andere zo zuinig door 'enhanced deeper sleep', dat stroom spaart wanneer het apparaat niet wordt gebruikt. Oak Trail ondersteunt dankzij een geïntegreerd decodeercircuit weergave van HD-videobeelden met een resolutie van 1080p en HDMI voor aansluiting op een tv-toestel.

Een ander onderdeel van het nieuwe platform is de SM35 Express-chipset. Deze biedt onder andere ondersteuning voor USB 3.0-aansluitingen en 'high definiton audio'.

Ook voor andere draagbare apparatuur
Intel mikt met Oak Trail op consumententablets, maar – met de Embedded Atom Z670 – ook op andere compacte toestellen met een laag stroomverbruik, zoals mobiele medische apparaten, winkelapparatuur ('point-of-sale') en industriële tablets. Net als eerdere Atom-chips is Oak Trail niet alleen geschikt voor Windows maar voor diverse andere besturingssystemen: Android, Chrome (beide van Google) en MeeGo.

Oak Trail is sinds maandag verkrijgbaar voor fabrikanten. Tot dusver hebben fabrikanten zo'n 35 apparaten ontworpen op basis van het nieuwe chipplatform. Naast enkele klinkende namen als Lenovo en Fujitsu zijn daar nogal wat kleine en minder bekende leveranciers bij zoals Evolve III, Motion Computing, Razer en Viliv.

Volgende generatie Cedar Trail komt later dit jaar
Terwijl Intel in zijn nieuwe Core-processors al is overgestapt op 32 nanometer, zijn de kleinste onderdelen van Oak Trail nog in 45 nm uitgevoerd. In de volgende generatie, codenaam Cedar Trail, daalt Intel alsnog af naar een spoorbreedte van 32 nm. Op het komende Intel Developers Forum (IDF) in Beijing zal de fabrikant een tipje van de sluier oplichten. De eerste apparaten komen ergens in de tweede helft van dit jaar op de markt.

Cedar Trail biedt onder meer betere grafische voorzieningen, zoals ondersteuning voor Blu-ray 2.0, een aparte 'media engine' voor het afspelen van 1080p-beelden en DisplayPort- naast HDMI-poorten. Andere nieuwe mogelijkheden zijn onder meer het draadloos aansluiten van beeldschermen (Wireless Display) en snel opstarten (Fast Boot).

Dankzij een verdere verbetering van de thermische eigenschappen hoeven Cedar Trail-apparaten geen hinderlijke ventilator meer te hebben. Met Cedar Trail mikt Intel op een nieuwe generatie lichte en dunne netbooks, eenvoudige desktop-pc's en 'all-in-one' pc's zonder ventilator.

Automatiseringgids

Published On: 12-04-11|Categories: nieuws|

Deel dit bericht