Voortbordurend op de Nehalem-chiparchitectuur heeft Intel dinsdag onder de naam Xeon E7 18 nieuwe serverprocessors geïntroduceerd. Ze hebben 6, 8 of 10 ‘cores’ en zijn bedoeld voor bedrijfskritische toepassingen.

 

De Xeon E7 is ontwikkeld onder de codenaam Westmere EX en is de directe opvolger van de Xeon 7500-serie. Voor de nieuwe serverchips houdt Intel voorlopig vast aan de ‘oude’ microarchitectuur Nehalem, die voor desktops en laptops begin dit jaar al is afgelost door de Sandy Bridge-architectuur.

Wel maakt Intel met de Xeon E7 een sprong in miniaturisering. De nieuwe processors worden uitgevoerd met een minimale spoorbreedte van 32 nanometer. De Xeon 7500 werd nog gefabriceerd in 45 nanometer.

Bedoeld voor bedrijfskritische applicaties
Volgens Intel is de E7-serie geknipt voor bedrijfskritische applicaties, bijvoorbeeld in de dienstverlening en de wetenschap. De performance ligt tot 40 procent boven die van de Xeon 7500-serie voor rekenintensieve taken en tot 25 procent hoger voor gevirtualiseerde applicaties, stelt Intel. Onafhankelijke benchmarks zullen moeten uitwijzen of dat klopt.

Nieuwe voorzieningen vergroten de betrouwbaarheid, beschikbaarheid en veiligheid (reliability, availability, security). Op het punt van beveiliging is AES-NI beschikbaar, waarmee systemen snel data kunnen versleutelen. Met Trusted Execution Technologie (TXT) kan een server al bij het opstarten worden beschermd tegen malware.

Drie series, prijzen van 774 tot 4616 dollar
Het nieuwe Xeon-assortiment voor de top van de x86-servermarkt is verdeeld over drie series: E7-8000, E7-4000 en E7-2000, waarbij het eerste cijfer het aantal chipaansluitingen (sockets) van de server aangeeft. Alle modellen beschikken over een fors buffergeheugen (Smart Cache), variërend van 18 tot 30 MB. Op een enkel model na hebben alle Xeon E7’s een energieverbruik van 105 of 130 watt. De prijzen lopen ver uiteen, van 774 tot 4616 dollar.

Gelijktijdig met de lancering van de Xeon E7 hebben serverfabrikanten zo’n 35 systemen met de nieuwe processors aangekondigd. Daartoe behoren leveranciers als Bull, Cisco, Cray, Dell, Fujitsu, Hitachi, HP, IBM, Lenovo, Oracle, SGI, Supermicro en Unisys.

Ook nieuwe serverchips voor het MKB
Naast de Xeon E7 brengt Intel ook een serie serverchips op de markt die wel op de nieuwe Sandy Bridge-microarchitectuur stoelt. Deze productgroep, de Xeon E3-1200, is bestemd voor kleine servers in het midden- en kleinbedrijf. Intel noemt taken als onderlinge samenwerking (SharePoint), opslag en backuppen. De E3 ondersteunt geheugen met foutcorrectie (ECC), wat de kans op downtime en dataverlies verkleint. Met het oog op de veiligheid is ook de E3-serie voorzien van AES-NI en TXT.

Er zijn 11 modellen leverbaar, die op één enkel 2-coremodel 4 kernen hebben. Van Hyper Threading is geen sprake en de cache is relatief klein – meestal 8 MB, een enkel model heeft 3 of 6 MB. De kloksnelheden lopen uiteen van 2,2 tot 3,5 GHz. Prijzen variëren van 189 tot 612 dollar.

Automatiseringgids

Published On: 06-04-11|Categories: nieuws|

Deel dit bericht