Het gonst van de geruchten over Windows 8. Het nieuwe besturingssysteem van Microsoft komt naar verwachting in eerste instantie beschikbaar voor tablets, maar de kans is groot dat hij er ook voor pc’s komt. Experts van het topic Besturingssystemen staan hier met gemengde gevoelens tegenover. Zij adviseren Microsoft wat wel en wat vooral niet te doen.


‘Er gaan geruchten dat de interface van Windows 8 meer gaat lijken op die van Apple', zegt Danny de Vries, senior consultant Infrastructure Services bij Capgemini Nederland. ‘Dat zou ik een minder goede ontwikkeling vinden, aangezien gebruikers over het algemeen zijn gewend aan die van Windows. Er is niets vervelender dan te moeten zoeken naar een compleet nieuwe werkwijze binnen het besturingssysteem na een nieuwe release.'

Gezichtsherkenning
De Vries kent de geruchten en hij maakt zich niet alleen zorgen over een veranderende interface in Windows 8. Hij heeft ook vernomen dat Microsoft gebruikers van Windows 8 wil laten inloggen door middel van een webcam en dat het softwarehuis gezichtsherkenning gaat ondersteunen. 

‘Ik vind het persoonlijk zonde van de tijd die in het ontwikkelen ervan wordt gestoken. Vergelijk het bijvoorbeeld met het inloggen door middel van een vingerafdruk. Dit was jaren geleden al op de markt, maar is nooit doorgebroken', aldus De Vries.

Toch zien de experts ook lichtpuntjes bij de introductie van een nieuw Windows-besturingssysteem. Logica-architect Eric Meijer ziet het liefst in versie 8 dat zakelijk gezien Windows net als thuis gaat werken. ‘Het zou prettig zijn als rekenkracht kan worden gecombineerd en het vinden van informatie over een enterprise heen net zo transparant werkt als thuis.'

Verademing
Ook De Vries ziet nieuwe kansen en mogelijkheden voor Windows 8. Een goede ontwikkeling vind ik het reduceren van de opstarttijd, een verbeterd recovery-mechanisme, efficiënter energiemanagement en het beter focussen op de gebruiker.

Ook meent De Vries dat Microsoft met Windows 8 vooral op het gevoel van de gebruiker moet inspelen. De bèta's van Windows 7 waren al een verademing ten opzichte van Windows Vista. Dat heeft er in mijn geval voor gezorgd dat ik vanaf het eerste uur fan ben geworden. Als Microsoft weer zo'n ervaring kan bewerkstelligen, dan zal dat de acceptatie van Windows 8 helpen.

Computable

Published On: 05-05-11|Categories: nieuws|

Deel dit bericht