Op maandag 14 maart introduceert Microsoft de definitieve versie
van zijn nieuwe webbrowser Internet Explorer. In Nederland is het dan al dinsdag 15 maart.

Dat heeft Microsoft bekendgemaakt in het blog voor gebruikers van Internet Explorer. De datum van 14 maart voor de ‘Release To Web’ (RTW) van IE9 komt niet helemaal als een verrassing. Vorige week stuurde Microsoft al uitnodigingen rond voor de conferentie SXSW in Austin (Texas). Precies een jaar geleden onthulde het bedrijf de eerste ‘Platform Preview’ van Internet Explorer 9.

De eerste openbare bètaversie dateert van september vorig jaar. Toen begin februari de Release Candidate van IE9 verscheen, was al duidelijk dat de programmacode vrijwel niet meer zou veranderen. Ryan Gavin, hoofd Internet Explorer Business and Marketing, schrijft in het blog dat Microsoft bij de introductie in Austin “nog een paar verrassingen over heeft”. Maar het lijkt niet waarschijnlijk dat de afgelopen maand in de browser zelf nog grote veranderingen zijn aangebracht.

IE 9 biedt onder meer een nieuwe, minimalistische gebruikersinterface. De gebruiker van Windows 7 kan favoriete websites ‘vastpinnen’ aan de taakbalk; in Vista SP2 werkt dat niet. Verder heeft Microsoft de prestaties van de browser verbeterd, onder andere met een nieuwe JavaScript-‘engine’ genaamd Chakra.

Alleen geschikt voor Windows 7 en Vista
IE9 werkt alleen met Windows 7 en Windows Vista met Service Pack 2. Gebruikers van Windows XP hebben het nakijken, wat concurrenten als Mozilla (Firefox) en Google (Chrome) in de kaart speelt. XP is nog steeds de meest gebruikte versie van Windows, in het bijzonder in bedrijven. Mozilla heeft kortgeleden de Release Candidate van Firefox 4 vrijgegeven. De definitieve versie wordt later deze maand verwacht.

Internet Explorer 9 komt beschikbaar voor download op 14 maart vanaf 21 uur Amerikaanse Westkusttijd. In Nederland is het dan dinsdag 15 maart 6 uur’s ochtends. Degenen die de Release Candidate al hadden geïnstalleerd, krijgen de definitieve versie automatisch als update aangeboden.

Enige tijd na 14 maart zal Microsoft beginnen met het aanbieden van IE9 aan gebruikers van Windows 7 en Vista SP2.  Microsoft heeft al een tool uitgegeven waarmee IT-beheerders het ongewenst installeren van IE9 kunnen blokkeren.

Automatiseringgids

Published On: 10-03-11|Categories: nieuws|

Deel dit bericht