Door gebruik van het materiaal grafeen kan internet tot honderd keer sneller worden dan nu het geval is.

Dat stellen onderzoekers van de universiteiten van Bath en Exeter, zo meldt Phys.org.

Grafeen is extreem dun, geleidt elektriciteit veel beter dan koper en is 100 tot 300 keer zo sterk als koper. Het kan gebruikt worden voor dunnere, snellere en buigzame pc's en smartphones. Ook de accuduur van apparaten zou verlengd kunnen worden.

De Europese Commissie besloot eerder dit jaar 1 miljard euro te steken in onderzoek naar grafeen en een supercomputer.

100 keer sneller

De onderzoekers hebben nu ontdekt dat internet honderd keer sneller kan worden dan nu het geval is. Normaal reageren de optische schakelaars, die het signaal doorgeven, binnen een paar picoseconden (ongeveer 1 biljoenste van een seconde). Door het gebruik van grafeen in de optische schakelaars kan die tijd worden verlaagd naar ongeveer honderd femtoseconden.

Onlangs werd nog bericht over een technologie om ruisonderdrukking toe te passen op internetsignaal. Daardoor moet internet ook veel sneller worden dan nu het geval is.

Grafeen kan ook gebruikt worden in camera's voor betere foto's bij slechte belichting. De beeldsensor zou duizend keer gevoeliger worden. De Nederlandse natuurkundige Andre Geim kreeg in 2010 de Nobelprijs voor Natuurkunde vanwege onderzoek naar grafeen.

nutech.nl

Published On: 12-07-13|Categories: nieuws|

Deel dit bericht