Wikipedia, Google en Firefox voeren woensdag actie tegen een antipiraterijwet. De Engelstalige pagina's van Wikipedia staan op zwart en Google past de thuispagina aan.

Vanaf 6 uur 's ochtends Nederlandse tijd is de site Wikipedia een dag lang onbereikbaar. Op de homepage staat een oproep om mee te doen aan het protest tegen twee Amerikaanse wetsvoorstellen tegen internetpiraterij.

Google steunt het protest, maar gaat niet zo ver. Het bedrijf heeft het logo dat normaal op de thuispagina te zien is, vervangen door een zwart vlak en roept de Amerikaanse regering op tot bezinning te komen.

GroenLinks draagt de actie een warm hart toe en gooit de site ook 'op zwart' en plaatst een blog over het wetsvoorstel in de VS.

Wetsvoorstel
Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden buigt zich op het moment over de zogeheten Stop Online Piracy Act (SOPA). De Senaat kijkt naar de Protect IP Act (PIPA).

Beide wetten moeten de toegang tot buitenlandse sites blokkeren, als die gestolen of illegale content aanbieden. Ook sites die piraterij ''mogelijk maken'', kunnen worden afgesloten. Dat kan betekenen dat een hele website uit de lucht wordt gehaald omdat iemand ergens een link plaatst naar een verdachte site.

''Door de plannen moeten websitebeheerders agentje spelen over de bijdragen van gebruikers en moeten complete sites onnodig worden geblokkeerd'', aldus Wikipedia. De Nederlandse pagina's van de site zijn nog gewoon bereikbaar. Wel staat bovenaan de pagina een zwarte banner met de tekst 'Het internet moet vrij en open blijven'. De actie van Wikipedia duurt 24 uur.

Meer steun
De Engelstalige Wikipedia begon in 2001 en telt inmiddels meer dan 3,8 miljoen artikelen. Er zijn ongeveer 16 miljoen aangemelde gebruikers. Qua bezoekersaantallen is Wikipedia de zesde site ter wereld.

Andere websites gaan uit protest ook op zwart. Een daarvan is Reddit, waar gebruikers eigen berichten kunnen plaatsen. ''In plaats van de gebruikelijke, prachtige, door gebruikers beheerde chaos van Reddit tonen we een simpele boodschap hoe de wetten het einde betekenen van sites als Reddit'', stelt de site.

Wie de internetbrowser Firefox opent, komt op een zwarte startpagina terecht. WordPress, waarmee mensen een eigen weblog kunnen bijhouden, is ook op zwart gegaan. Internetgiganten als Twitter en Yahoo hebben zich ook uitgesproken tegen de Amerikaanse wetsvoorstellen, maar doen woensdag niet mee aan het digitale protest.
http://www.nu.nl/internet/2717699/internetbedrijven-protesteren-antipiraterijwet.html

Published On: 18-01-12|Categories: nieuws|

Deel dit bericht