Apple heeft een techniek om een beeldscherm af te schermen van pottenkijkers. Het scherm kan schakelen tussen verschillende maximale inkijkhoeken.

Apple heeft een patent aangevraagd op een beeldscherm dat zijn maximale inkijkhoeken kan variëren. Zo’n beeldscherm belooft de gebruiker bescherming tegen mensen die naast of achter hen zitten en die nu makkelijk kunnen meekijken op het scherm

Schakelen tussen inkijkhoek
Een kleinere inkijkhoek voorkomt meegluren, maar beperkt weer bepaalde vormen van gebruik zoals in gezelschap naar bijvoorbeeld een film kijken. De variabele inkijkhoek beschermt bij bijvoorbeeld de invoer van wachtwoorden.

De patentaanvraag van de iPad- en iPhone-maker bevat een groot aantal manieren om dit idee technisch uit te voeren. Elke beschreven manier heeft in ieder geval de mogelijkheid om te schakelen tussen een normale en een beperkte inkijkhoek. Bij laatstgenoemde is het beeldscherm alleen voor de gebruiker, die er recht voor zit, normaal te zien.

Lagere resolutie
De Britse techsite The Register meldt dat met de simpelste oplossing van Apple de resolutie van het scherm wel een stuk lager zal worden. Om te kunnen schakelen tussen meerdere kijkhoeken heeft het scherm namelijk voor iedere pixel meerdere (licht)verstrooiingsmodules nodig.

Om te kunnen schakelen tussen twee inkijkhoeken, bijvoorbeeld 60 en 178 graden, heeft een scherm twee verstrooiingsmodules nodig per pixel: één voor elke inkijkhoek. De patentaanvraag van Apple voorziet erin dat iedere pixel een module krijgt die de lichtstraal kan besturen. Zo kan de gebruiker voor iedere pixel uit verschillende verstrooiingsmodules kiezen.

Lichtverstrooiing, Retina-display
Dat betekent echter ook dat de afstand tussen de zichtbare pixels wordt vergroot en dat maakt weer dat de resolutie van een beeldscherm lager wordt. Volgens The Register wil Apple dat oplossen door het licht te verstrooien met behulp van toegevoegde, selecteerbare verstrooiingsmodules. Het bedrijf heeft met zijn Retina-display al een flink hogere resolutie neergezet voor mobiele apparaten, maar dat beeldscherm doet nu alleen dienst in de iPhone 4 en niet in de iPad (2).

Webwereld

Published On: 25-05-11|Categories: nieuws|

Deel dit bericht