Apple wacht met de introductie van de iPhone 5 tot de nieuwe mobiele netwerktechnologie Long Term Evolution beschikbaar komt. Dat is op zijn vroegst in het tweede, maar waarschijnlijker in het derde kwartaal van 2012.

Apple houdt zijn troeven achter de hand voor de introductie van een toestel dat echt een aantal grote verbeteringen met zich meebrengt. LTE, dat valt onder de 4e generatie mobiele netwerken, maakt significant hogere up- en downloadsnelheden mogelijk dan de huidige 3e generatie netwerken.

LTE-chips nog te groot
De LTE-chips komen op zijn vroegst in het voorjaar beschikbaar, zei Will Straus, topman van marktonderzoeksbureau Forward Concept dat zich specialiseert in de chipindustrie, op CNet. Er zijn wel LTE-chips beschikbaar maar de eerste generatie levert de ontwerpers nog behoorlijke beperkingen op, constateerde Apple-topman Tim Cook al in april dit jaar.

Andere producenten worstelen met hetzelfde probleem. Verschillende functies zijn nog niet altijd te combineren op een chip waardoor de ruimte die de halfgeleiders innemen te groot is voor de compacte behuizing van moderne, extreem platte smartphones. Zo kan de huidige Qualcomm LTE-chip alleen de datanetwerkverbindingen opzetten, maar geen spraakverbindingen. Daarvoor is dus een aparte chip nodig. Qualcomm's nieuwe LTE-chip die wel tegelijk spraak en data kan verwerken komt pas in het tweede kwartaal van 2012 beschikbaar, volgens Anand Shimpi, topman van Anandtech.

Netwerken nog niet geschikt
Lang niet alle telecomaanbieders bieden al LTE in hun netwerken . Zo is KPN ook pas enkele weken bezig met het testen van zijn LTE-netwerk in de regio Den Haag.

Automatiseringgids

Published On: 10-10-11|Categories: nieuws|

Deel dit bericht