Machines met Windows XP zijn nog kwetsbaarder dan al werd gedacht: Java 7 op dat verouderde besturingssysteem wordt niet meer ondersteund door Oracle en patches worden niet meer getest.

De volgende Critical Patch Update van Oracle voor het Javaplatform staat over een kleine twee weken op de agenda, op 15 juli om precies te zijn. Maar naar nu blijkt, heeft Oracle al in april zijn ondersteuning voor Java op Windows XP stopgezet. Wel worden nog patches uitgeleverd voor Java vanaf versie 5 (huidige versie is 8), maar de kans dat er wat mis gaat als die worden gebruikt op XP is groot aanwezig, vindt The Register.

Monsterpatch kan verkeerd uitpakken

Oracle test de patches voor Java 7 niet meer op Windows XP sinds afgelopen april omdat Microsoft de ondersteuning van XP heeft stopgezet. Daardoor kan de monsterpatch van deze maand vervelende gevolgen hebben voor XP-gebruikers. Upgraden naar Java 8 kan niet, want die doet het niet op XP en het risico dat XP-gebruikers dadelijk zitten met een machine die zowel XP als Java niet meer update met beveiligingspleisters is dus groot.

Het gevaar voor malwarebesmetting wordt dus alleen maar groter, zeker als je in ogenschouw neemt dat vorig jaar meer dan 9 op de 10 exploits op het web gericht zijn op Java-gaten. 

Webwereld

Published On: 04-07-14|Categories: nieuws|

Deel dit bericht