Apple heeft meermaals overwogen een gratis besturingssysteem ondersteund door reclames uit te brengen. Het idee kwam van Steve Jobs.

Steve Jobs was een tijdlang voorstander van de komst van een gratis Mac OS X-versie met reclames, meldt Macrumors. De gebruiker zou een gratis upgrade krijgen, in ruil voor het kijken naar commercials. Jobs wilde dit advertentiesysteem in eerste instantie invoeren bij de release van Mac OS 9 in 1999, schrijft reclamemaker Ken Segall in zijn nieuwe boek 'Insanely Simple: The Obsession That Drives Apple's Success'.

In plaats van 99 dollar betalen voor een upgrade, overwoog Jobs een extra versie uit te brengen die gratis was, maar waarbij verplicht reclames moesten worden bekeken. Hierdoor zouden meer mensen de overstap naar de nieuwe versie maken, waarbij het verlies aan inkomsten was te compenseren met de reclame-opbrengsten. Als de eigenaar van het systeem van de advertenties afwilde, kon hij altijd nog upgraden naar de reclamevrije versie, zo was het idee. De reclames zouden onder meer bestaan uit spotjes van 60 seconden, die relevant voor de gebruiker zouden moeten zijn.

Patent

Segal was betrokken bij het benaderen van grote bedrijven voor de reclamedienst. Om onduidelijke redenen zag Jobs er uiteindelijk weer van af. Rond de eeuwwisseling waren gratis internetdiensten erg in zwang, maar na het uiteenspatten van de 'dotcom-zeepbel' in de jaren 2000 en 2001 kwam daaraan snel weer een einde.

Eind 2009 dook al een patentaanvraag van Apple uit 2008 op rond op advertenties gebaseerde besturingssystemen. Als hoofduitvinder van de advertentie-integratie in Mac OS X werd Steve Jobs genoemd. Waarom Apple 9 jaar later opnieuw speelde met hetzelfde idee blijft voorlopig onduidelijk.

Webwereld

Published On: 27-04-12|Categories: nieuws|

Deel dit bericht