Hoe krijg je de startknop terug in Windows 8?

Hoe krijg je de startknop terug in Windows 8?

Vraag:

Hoe krijg je de startknop terug in Windows 8?
Tags: windows 8,startknop,terug,Hoe krijg je de startknop terug in Windows 8?

Antwoord:

Windows 8 heeft een geheel nieuwe interface met gekleurde tegels. Het oude bureaublad dat we van vorige Windows-versies kennen is er nog wel, als je op de tegel linksonder klikt dan kom je in de vertrouwde Windows 7-omgeving. Alleen zonder startknop! Die heeft Microsoft weggehaald.

Voor wie de startknop in Windows 8 terugwil, zijn hier enkele gratis programmaatjes die dit bewerkstelligen.

1. Classic Shell
Met Classic Shell krijg je het Startmenu terug op je bureaublad. Je kunt de vormgeving onder Settings veranderen naar klassiek, Windows XP of Windows 7. Ook de skin kun je wijzigen.

Behalve startknop biedt Classic Shell ook enkele wijzigingen voor de Windows Verkenner. En als je Windows 8 opstart wordt je automatisch van de Metro-interface met gekleurde tegels doorverwezen naar het ouderwetse bureaublad. Zo heb je Windows 8, met al zijn snelheids- en beveiligingsvoordelen, maar grotendeels in Windows 7-vormgeving.

Handig is ten slotte dat je zowel programma’s als apps kunt starten met Classic Shell.

2. StartMenu8
Een tweede gratis startmenu voor Windows 8 is StartMenu8 van IObit (producent van onder andere Advanced SystemCare Free). Dit programmaatje slaat het Metro-startscherm over en deactiveert ook de menu’s in de hoeken van het scherm van Windows 8 (dit kun je trouwens ongedaan maken door rechts te klikken op de StartMenu8 startknop en de vinkjes weg te halen bij Deactivate Metro Hot Corners en Deactivate Metro Sidebar).

Met StartMenu8 wordt Windows 8 eigenlijk gewoon Windows 7+, je merkt niks meer van de Metro-interface met gekleurde tegels en apps. Nadeel is dat je ook niet bij de apps kunt, alleen gewone programma’s zijn te benaderen.

 

3. Pokki
Pokki biedt eveneens een Windows startknop en heel veel apps uit zijn eigen app-store. Verder zijn zowel de Windows 8 apps als desktop applicaties te vinden in het startmenu. Pokki gaat na het starten van Windows ook gelijk door naar het bureaublad.

Als je het logo van Pokki (een eikel) op de startknop wilt vervangen door het Windows-logo dan klik je op het driehoekje naar beneden naast het zoekvenster, kies je Settings, zet je een vinkje bij ‘Use Windows Logo as Menu Icon’ en klik je op Save.