Hoe voeg ik een tweede server toe aan een SBS netwerk?

Vraag:

Hoe voeg ik een tweede server toe aan een SBS netwerk?
Tags: Active directory, SBS, domein, member server, slave domain controller

Antwoord:

Aan een SBS netwerk (en voor dit verhaal maakt het niet uit of het 2003, 2008 of SBS7 is) kun je zowel “Member Servers” als “Domain Controllers” toevoegen. Kijk je met name naar een Windows Small Business Server 2008 Premium dan is dit product extra interessant om een tweede server toe te voegen omdat er in dit product al een tweede Windows Server 2008 licentie is opgenomen. Voor SBS 2003 zul je dus een nieuwe server moeten aanschaffen met een Windows Server licentie.

De technische implementatie om een tweede server toe te voegen kan op twee manieren. De eerste manier is dat je de server als een “member server” toevoegt. In het “Initial configuration tasks” geef je dan bij de computernaam ook de domeinnaam van het SBS netwerk op:

Nadat de PC dan opnieuw is opgestart heb je een extra server in het domein en kun je daar applicaties (CRM, SQL, Exact, etc) op installeren. Uiteraard is het aan te raden om een statisch IP adres te geven aan deze server.

Wanneer je de tweede (of derde, vierde, etc) server ook tot domeincontroller wilt promoten dan is ook dat geen probleem. Het is zelfs aan te raden aangezien deze tweede domeincontroller dan ook authenticatie kan doen. Daarnaast zou je hier ook DHCP en DNS op kunnen installeren zodat er bij een probleem met de SBS server het netwerk gewoon verder kan werken.

Om een Windows 2003 / 2008 server te promoten naar een domeincontroller geef je het commando “DCPROMO” nadat je de stap hierboven hebt uitgevoerd.

Dat commando kun je starten met Start | Run | DCPROMO [Enter].

Volg dan de Wizard!.