Wat is het verschil tussen TrueType-, PostScript- en OpenType-lettertypen?

Wat is het verschil tussen TrueType-, PostScript- en OpenType-lettertypen?

Vraag:

Wat is het verschil tussen TrueType-, PostScript- en OpenType-lettertypen?
Tags: OTF, TTF, OpenType, font, fonts, lettetype

Antwoord:

TrueType-lettertypen kunnen naar elk formaat worden vergroot of verkleind en zijn duidelijk en leesbaar in alle formaten. TrueType-lettertypen kunnen worden verzonden naar elke printer of elk ander uitvoerapparaat dat door Windows wordt ondersteund. OpenType-lettertypen zijn verwant met TrueType-lettertypen, maar omvatten een grotere aanvulling op de basistekenset, met bijvoorbeeld klein kapitaal, cijfers in oude stijl en gedetailleerdere vormen, zoals symbolen en ligaturen. OpenType-lettertypen zijn ook duidelijk en leesbaar in alle formaten en kunnen worden verzonden naar elke printer of elk ander uitvoerapparaat dat door Windows wordt ondersteund.

PostScript-lettertypen zijn vloeiend, gedetailleerd en van hoge kwaliteit. PostScript-lettertypen worden vaak gebruikt voor professionele afdrukken van hoge kwaliteit, zoals boeken en tijdschriften.

Welk lettertype kan ik het beste gebruiken?

Dat hangt er vanaf. Als u slechts op zoek bent naar een lettertype dat goed kan worden afgedrukt en goed leesbaar is op het scherm, kunt u waarschijnlijk het beste een TrueType-lettertype kiezen. Als u een grote tekenset nodig hebt voor afdrukken in een bepaalde taal en met een fijne typografie, is een OpenType-lettertype mogelijk de beste keuze. Als u publicaties met een professionele afdrukkwaliteit wilt afdrukken, zoals tijdschriften gedrukt op glanzend papier, of als u een commerciƫle drukker bent, is een PostScript-lettertype een goede keus.