'Nog 1000 dagen patches voor lekken. Wordt het niet eens tijd om Windows XP met pensioen te sturen?' Met die vraag spoort Microsofts Stephen L. Rose de vele organisaties die nog op XP draaien aan om over te stappen op Windows 7.

Windows XP is nog steeds de meest gebruikte Windows-variant, hoewel Microsoft inmiddels twee versies verder is. Met een aandeel van meer dan 50 procent laat het de jongste versie – Windows 7 – nog ver achter zich, blijkt uit cijfers van Net Applications. Dat meet marktaandelen van besturingssystemen aan de hand van het bezoek aan websites die het beheert. Dat is inclusief het bezoek van consumenten. En waarschijnlijk is de penetratie van Windows 7 daar al verder gevorderd dan in het bedrijfsleven.

Einddatum: 8 april 2014
Zeker grote bedrijven doen er goed aan om de migratie te starten. Over 1000 dagen stopt Microsoft het 'verlengde onderhoud' aan Windows XP. Functionele verbeteringen worden al enige tijd niet meer aangebracht. Maar na 8 april 2014 brengt het ook geen beveiligingspatches meer uit, en wordt het gebruik van Windows XP dus steeds riskanter. Dat risico valt wel te pareren door een individueel onderhoudscontract met Microsoft te sluiten, maar daarvoor betaalt men wel de hoofdprijs.

1000 dagen lijkt lang, maar voor een goed voorbereide overstap is dat zeker niet te ruim bemeten, waarschuwt Rose. Hij verwijst daarbij naar onderzoek van Gartner. Dat verwacht dat de helft van de bedrijven de deadline van 8 april 2014 niet zou halen, als ze tot 2012 zouden wachten met de planning van de overstap.

Goedkoper in het gebruik
Voor wie zich daardoor niet bang laat maken, verwijst Rose naar de voordelen. Windows 7 is in gebruik goedkoper dan Windows XP. Hij verwijst daarbij naar de Windows 7 ROI Calculator. Enig rekenwerk met die tool leert, dat bij Microsofts aannames de terugverdientijd van de migratie-investering eerder in maanden dan in in jaren zal worden gerekend. Dat is onder andere te danken aan hogere productiviteit op de IT-afdeling, met name bij beheer: één beheerder kan bijna twee maal zoveel pc’s met Windows 7 onder zijn hoede nemen dan bij Windows XP het geval was. Beslag op de helpdesk vermindert, met ongeveer 1 hulpvraag per twee medewerkers per maand. En het energieverbruik daalt met een dikke 200 kilowattuur per pc per jaar – wat ook helpt bij de realisatie van CO2-doelstellingen.

Daarnaast verhoogt Windows 7 de productiviteit van de medewerkers, stelt Microsoft. Dat zou goed zijn voor een winst van 15 werkuren per persoon per maand.

Timer meet resterende dagen
Dat Microsoft met argusogen kijkt naar de Windows XP-trouw in het bedrijfsleven, bleek eerder dit jaar ook al bij de introductie van de Windows XP End of Support Countdown Timer. Die timer brengt op het bureaublad in beeld, hoeveel 'onderhoudsdagen' Windows XP nog resten. Merkwaardig genoeg draait dat klokje niet onder Windows XP. Installatie vereist minimaal Windows Vista.

De 'call to action' van Stephen L. Rose, met meer links naar informatie over Windows 7 en de migratie, is te vinden op de blogsite van het Windows-team.

Automatiseringgids

Published On: 14-07-11|Categories: nieuws|

Deel dit bericht