Microsoft belooft dat Windows 8 veel sneller zal starten dan Windows 7. Om dit te bewerkstelligen, schrijft het besturingssysteem de kernelsessie bij het afsluiten weg naar een hibernation-bestand, dat bij het starten weer wordt ingelezen.

In een blogposting geven leden van het Windows Engineering-team inzicht in het vernieuwde boot-mechanisme van Windows 8. De ontwikkelaars noemen drie doelen: vrijwel geen energieverbruik in de uitstand van een pc, een geheel nieuwe gebruikerssessie na een snelle boot en een zo kort mogelijke starttijd. In Windows 7 zou door het parallel starten van services en drivers al de nodige snelheidswinst zijn geboekt, waardoor Microsoft naar andere manieren moest kijken om het startproces te versnellen.

"VerschillenDe ontwikkelaars stellen dat ze zijn uitgekomen bij een nieuwe fast startup-modus, die eigenschappen zou hebben van een 'koude start' en het terugkeren uit hibernation. Bij het afsluiten van Windows 8 wordt de gebruikerssessie net als in Windows 7 afgesloten, maar de kernelsessie wordt weggeschreven in een hibernation-bestand op de harde schijf of een ssd. Als een pc of laptop weer aan gaat, wordt de kernelcode weer ingelezen uit de hibernate-image. Volgens Microsoft is uit tests gebleken dat de starttijd met 30 tot 70 procent gereduceerd kan worden.

Als de 'hybride hibernation'-modus wordt gebruikt, verdeelt Windows 8 het inlezen en decomprimeren van het hibernatebestand over verschillende processorcores. Uiteraard is daarvoor wel een multicore-cpu nodig. Verder meldt Microsoft dat de meeste snelheidswinst wordt behaald op moderne pc's die niet alleen zijn uitgerust met een ssd als systeemschijf, maar ook met een uefi-interface, die het ouderwetse bios moet opvolgen.

Tweakers

Published On: 09-09-11|Categories: nieuws|

Deel dit bericht