De provider KPN gaat huishoudens in gebieden zonder snel breedbandinternet voorzien van 4G-modems. Het mobiele netwerk neemt in sommige gebieden de taken van vast internet over.

Voor 50 euro per maand krijgen de huishoudens een databundel van 50 GB, meldt de provider dinsdag. Het modem kost eenmalig 99 euro.

Ongeveer 100.000 huishoudens in onder meer Groningen, Friesland, Zeeland en de Achterhoek krijgen de mogelijkheid om te kiezen voor het 4G-modem en het bijbehorende abonnement. Met een postcodecheck op de site van KPN kunnen mensen zien of ze in aanmerking komen.

Eind 2013 stelde KPN al tegen NU.nl dat er tests zouden worden uitgevoerd met een combinatie van ADSL en 4G op het platteland. De provider zei toen echter te mikken op een aanbod zonder datalimiet. 

Volgens woordvoerder Stijn Wesselink van KPN bleek uit een pilotproject in het Groningse Loppersum dat de limiet van 50 GB genoeg is. "We willen wel kunnen waarmaken wat we aanbieden, daarom zit er een limiet op."

Voor minder fanatieke internetters maakt KPN ook een bundel van 10 GB beschikbaar voor 32,50 euro per maand. Klanten die zowel een vast als mobiel abonnement afnemen bij KPN krijgen een verdubbeling van zowel hun vaste als mobiele datalimiet.

Upgrade

De provider belooft om het bestaande kopernetwerk bij nog eens 300.000 huishoudens te verbeteren en om op sommige gebieden ook glasvezel aan te leggen, zodat hogere snelheden kunnen worden behaald. KPN steekt "tientallen miljoenen euro's" in deze upgrade.

"Maar er zijn ook gebieden waar dat gewoon heel moeilijk is", zegt Wesselink. De kosten voor het aanleggen van nieuwe kabels op plekken met een lage bevolkingsdichtheid zijn erg hoog.

De overheid en de privésector zijn al lange tijd op zoek naar een manier om mensen in buitengebieden op een betaalbare wijze te voorzien van sneller internet.

 

Nu.nl

Published On: 10-11-15|Categories: nieuws|

Deel dit bericht