De uitrol van vectoring oftewel ruisonderdrukking zal door KPN worden versneld, waardoor ongeveer de helft van de Nederlandse huishoudens kan beschikken over een snelheid van 100Mbps aan het eind van het jaar.

Dat heeft het bedrijf vandaag bekend gemaakt bij de presentatie van de kwartaalcijfers. KPN zegt een van de eerste telecomaanbieders in Europa te zijn die de technologie gaan implementeren. Vectoring VDSL (VVDSL) vermindert de nadelige effecten van ruis en lijnlengte, waardoor theoretisch snelheden mogelijk worden tot 100Mbps download en 10Mbps upload, maar dat de afstand tot aan de wijkcentrale blijft wel bepalend voor de snelheid, zo erkent KPN.

Om hogere internetsnelheden mogelijk te maken moeten de straatkasten worden voorzien van nieuwe hardware. Deze operatie is al in februari begonnen, maar KPN wil nu voor het einde van het jaar klaar zijn. Aanvankelijk zou begin 2015 vectoring overal in Nederland zijn uitgerold. Uiteindelijk gaan 2,1 miljoen huishoudens profiteren van hogere internet snelheden.

Vectoring staat los van pairbonding

Vectoring is een van de technieken die KPN toepast om de snelheid te verhogen. De tweede optie is pair bonding. Daarbij worden twee koperlijnen gecombineerd. Ook hiervoor geldt dat niet alle Nederlandse huishoudens daarover kunnen beschikken. Het hangt af van de kwaliteit van de koperdraden. De vectoringoperatie staat los van pair bonding, zo laat een woordvoerder van KPN aan Webwereld weten.

Belgacom heeft de vectoringtechnologie van Alcatel Lucent overigens vorig jaar al aangekondigd. Met de aanpassingen is een bedrag van 150 miljoen euro gemoeid. Aan de kant van de eindgebruiker moet bij Belgacom een nieuwe modem geïnstalleerd worden, de BBox 3. Belgacom belooft geen snelheden tot 100 Mbps, maar houdt het op 50 tot 70 Mbps.

Webwereld

Published On: 30-07-14|Categories: nieuws|

Deel dit bericht