De voorraad internetadressen is op. Alle IPv4-adressen zijn uitgedeeld aan partijen die de adressen nu nog kunnen verdelen onder personen en bedrijven.
Dat de voorraad op is betekent niet dat er direct problemen ontstaan rondom het internet. De laatste IP-blokken zijn wel verdeeld onder aanbieders, maar klanten zullen nog even kunnen teren op de overgebleven IP-adressen.
Inmiddels is IPv6 ontwikkeld om Ipv4 te vervangen. Met versie 5 is wel geëxperimenteerd, maar daar is uiteindelijk nooit iets mee gedaan. IPv6 moet vooral de tekortkomingen en beperkingen van IPv4 gaan oplossen.
Overstappen
De uitdaging is dat bedrijven en particulieren moeten overstappen naar het nieuwe protocol. Ontwikkelaars van applicaties moeten hun oplossingen ook geschikt maken voor IPv6.
In IPv4 zijn ‘maar’ ongeveer 4 miljard IP-adressen beschikbaar omdat er gebruik gemaakt wordt van 32-bit adressen. Dit betekent dat er geen nieuwe apparaten met een internetverbinding bij kunnen komen. Het IPv6-protocol maakt gebruik van 128-bit webadressen. Het protocol heeft hierdoor een veel groter adresbereik.
Frits Nolet, bestuurslid van de Stichting IPv6 Nederland legt uit: "Dat de wereldwijde voorraad op is, betekent niet dat vandaag of binnenkort het huidige internet ophoudt met functioneren. Het oude internet zal blijven werken, maar kan niet meer groeien.”
“Wat er vandaag gebeurt onderstreept nu des te meer de noodzaak voor bedrijven om werk te maken van aansluiting op het nieuwe internet."
Zomer 2011
De verwachting is volgens Stichting IPv6 Nederland dat in de zomer van 2011 internetproviders in Azië al geen nieuwe adressen meer kunnen aanvragen. Dan is er nog ongeveer een werkvoorraad voor drie maanden.
© NU.nl