Microsoft is voornemens om in de eerste week van juni de 'release preview' van Windows 8 uit te brengen. Dit zal de laatste testversie van Microsofts nieuwe besturingssysteem zijn voor de officiële release in het najaar.

Dat maakte Windows-voorman Steven Sinofsky bekend tijdens de Japanse Windows 8 Dev Days. De 'release preview' wordt de derde publieke testversie die Microsoft van Windows 8 uitbrengt. In september vorig jaar werd de 'developer preview' vrijgegeven en eind februari volgde de 'consumer preview'. Deze laatste zou door tweemaal zoveel mensen gedownload zijn dan de bètaversie van Windows 7 destijds, aldus Microsoft.

Windows 8 brengt behoorlijk wat vernieuwingen met zich mee. De grootste is ongetwijfeld de Metro-interface; een combinatie van een nieuw startmenu en een nieuw type applicatie, speciaal gemaakt voor gebruik met een touchscreen. Microsoft hoopt met Metro van Windows 8 een succesvol besturingssysteem voor tablets te maken.

De andere grote vernieuwing is ondersteuning voor processors gebaseerd op de arm-architectuur. Deze zijn in de regel kleiner en zuiniger dan x86-chips en daarom geschikter voor gebruik in smartphones en tablets. Vanwege de arm-ondersteuning gaat Microsoft de Windows 8-kernel gebruiken als basis van de nieuwe versie van Windows Phone.

Wanneer Windows 8 uitkomt is nog niet precies bekend, maar verwacht wordt dat het in september of oktober van dit jaar zal zijn. Het besturingssysteem zal in vier verschillende smaken op de markt komen; de standaardversie, een Pro-editie, een Enterprise-variant en de RT-versie die enkel op arm-hardware draait.

tweakers

Published On: 24-04-12|Categories: nieuws|

Deel dit bericht