Lenovo voorziet zijn Windows 8-pc's van een Start-menu, dat naast de klassieke Windows-functie ook een eigen app store binnenbrengt. Deze Pokki-softwaresuite "complementeert de Windows-ervaring", stelt 's werelds grootste pc-producent.

De Chinese computerreus heeft hiervoor een deal gesloten met software start-up SweetLabs. Dat app-distributiebedrijf maakt de Pokki-software, die volgens de eigen omschrijving een moderne app-ervaring naar de desktop brengt. Pokki omvat pc-apps en games, te verkrijgen via de ingebouwde app store, en ook een Start-menu voor Windows 8.

 

Wereldwijd, consumenten-pc's als eerste

Laatstgenoemde is wat Microsoft heeft weggelaten uit Windows 8 en wat het deels terugbrengt in het aankomende 8.1. Sommige pc-leveranciers en -producenten zijn er al toe overgegaan om alternatieve startmenu-tools mee te leveren. Lenovo doet dat nu wereldwijd voor zijn pc's, met consumentenmodellen als eerste. Het volgt en overtroeft daarmee concurrent Acer die al eerder een deal had met SweetLabs.

De voortaan meekomende Pokki-software brengt naast een Start-menu en eigen app store nog iets mee, merkt technnieuwsblog Ars Technica op. De software van SweetLabs heeft namelijk een dynamisch systeem dat apps aanraadt. Deze adviesfunctie valt gebruikers lastig met meldingen om apps te installeren.

 

Crapware 2.0

Ars Technica heeft Pokki begin dit jaar al gerecenseerd en de software is sindsdien nauwelijks veranderd. De techsite oordeelt dat de app store annex Start-menu valt in de categorie van klassieke pc-bloatware; meegeleverde software waar pc-makers iets aan verdienen en waar gebruikers mee opgezadeld worden.

Soms kosten dergelijke meegeleverde programma's ook veel geheugenruimte en processorvermogen, wat ze de naam crapware heeft opgeleverd. Het in 2008 opgerichte SweetLabs geniet steun van onder meer de investeringsafdelingen van Google en Intel.

Webwereld

Published On: 26-08-13|Categories: nieuws|

Deel dit bericht