Mac OS X 10.8 Mountain Lion komt in juli uit, zo heeft Apple bekendgemaakt op zijn ontwikkelaarsevenement Worldwide Developer Conference. Apple stelde al eerder testversies beschikbaar van zijn nieuwe desktop-besturingssysteem.

Mountain Lion zal, net als Lion, alleen beschikbaar zijn als update via downloadwinkel Mac App Store. Het OS zal 20 Amerikaanse dollars kosten en dus vermoedelijk voor tussen 15 en 20 euro beschikbaar zijn voor Nederlandse gebruikers. Het besturingssysteem zal nog niet gelijk standaard geleverd worden op de nieuwe MacBooks, maar ook die zullen een update kunnen krijgen.

Een van de in het oog springende vernieuwingen is het Notification Center, dat de gebruikers waarschuwt dat er updates zijn voor Mail, Calendar, Messages, Reminders, systeemupdates en programma's van derde partijen. Notificaties kunnen handmatig worden uitgezet. Ook is er het Game Center, dat er net zo uitziet als de iOS-app en toegang biedt tot games, vriendenlijsten en achievements. Het Game Center ondersteunt nu ook ingame voice-chat. Voor ontwikkelaars zijn de Game Kit-api's beschikbaar gesteld.

Ook nieuw is Power Nap, waarbij de Mac slaapt maar wel verbinding met internet houdt om e-mails binnen te houden en te synchroniseren met iCloud. Power Nap werkt alleen met de nieuwe MacBooks, die Apple maandag aankondigde.

Op beveiligingsgebied is er de Gatekeeper, die gebruikers meer beheermogelijkheden geeft voor het downloaden en installeren van apps. Zo kunnen ze er onder andere voor kiezen dat Mac OS X uitsluitend programma's uit Apples Mac App Store toestaat. Standaard accepteert het OS in de Developer Preview alleen de installatie van apps uit Apples winkel en speciaal door Apple geauthoriseerde programma's. Apple gaat ontwikkelaars namelijk verzoeken een Developer ID aan te maken om software voor distributie te laten registreren.

Met AirPlay Mirroring kunnen gebruikers van een Apple TV straks met een enkele klik het beeld op hun computerscherm op televisie tonen. Het AirPlay-icoontje verschijnt al als de computer op hetzelfde netwerk als de Apple TV aanwezig is. De feauture ondersteunt stereo-audio maar de output van het beeld is beperkt tot de 720p-resolutie van de Apple TV. Ook kan de gebruiker op alle plaatsen waar tekst ingevoerd kan worden de dictatiefunctie aanroepen om via spraak tekst in te voeren.

Daarnaast zitten er in het hele systeem Deel-knoppen, waarmee content gedeeld kan worden op sociale netwerken en via e-mail. Safari heeft voortaan een zoekfunctie in de adresbalk, net als concurrent Chrome. Ook kunnen tabbladen via iCloud gesynchroniseerd worden tussen apparaten.

Tweakers

Published On: 12-06-12|Categories: nieuws|

Deel dit bericht