Microsoft adviseert Mac-gebruikers na de recente uitbraak van Mac-scareware een virusscanner te gebruiken.

Dat schrijft Microsoft op zijn securityblog over MacDefender, een nep-antivirusprogramma voor de Mac. Deze malware is waarschijnlijk het werk van een bende die ook scareware voor Windows maakt, schrijft Microsoft-medewerker Hamish O'Dea. Hij adviseert Mac-gebruikers anti-virussoftware. "Als je een Mac gebruikt, raden we je ten zeerste aan om een virusscanner van een betrouwbare leverancier te installeren."

Gelijkenissen
De sites die MacDefender aanbieden via Javascript checken eerst welk besturingssysteem de bezoeker heeft. Is dat Windows, dan verschijnt een Windows-versie van de malware, Winwebsec. Het URL-formaat en de registratiepagina van MacDefender en Winwebsec zijn bijna gelijk, ontdekte Microsoft.

De twee programma's gebruiken ook dezelfde betaalgateway. Verschil is dat MacDefender regelmatig diverse sites met porno en farmaceutische producten kan openen, wat de Windows-versie niet doet. O'Dea denkt op basis van de namen van de bestandsmappen dat de ontwikkelaars Russisch zijn.

Geen ondersteuning
Op de forums van Apple zijn de laatste twee weken honderden berichten verschenen over het virus. Apple doet onderzoek naar de virusuitbraak. In documenten bedoeld voor helpdeskmedewerkers schrijft Apple dat het 'geen ondersteuning voor het verwijderen van malware biedt'. Apple's helpdeskmedewerkers hebben de instructie gekregen om 'te bevestigen noch te ontkennen dat de Mac van de klant is besmet'.

Webwereld

Published On: 27-05-11|Categories: nieuws|

Deel dit bericht