Voor wie na 8 april Windows XP blijft gebruiken heeft het weinig zin om een alternatieve browser zoals Mozilla Firefox of Google Chrome te gebruiken, zo stelt Microsoft. De softwaregigant ziet vooral dat Midden- en Kleinbedrijven en consumenten lastig van Windows XP zijn af te krijgen.

Daarom heeft Microsofts Tim Rains, directeur van de Trustworthy Computing Group, vijf risico's in kaart gebracht waarmee XP-gebruikers na 8 april, als er geen beveiligingsupdates meer voor het besturingssysteem verschijnen, te maken kunnen krijgen. Het eerste risico is dat XP-gebruikers op het web browsen. Criminelen kunnen nieuwe kwetsbaarheden in XP ontdekken om gebruikers daarmee aan te vallen.

Als oplossing adviseert Rains om alleen nog een beperkt aantal websites te bezoeken of helemaal niet met de XP-computer het web op te gaan, en zo het risico op een infectie te verkleinen. Rains waarschuwt dat het overstappen op een alternatieve browser het risico niet verkleint, omdat de meeste exploits die bij webaanvallen worden gebruikt niet browsergerelateerd zijn.

E-mail, USB-sticks en wormen

Een ander risico is het openen van e-mails en chatberichten op Windows XP. Wederom is het overstappen op alternatieve software geen oplossing laat Rains weten, aangezien de aanvallen zich in de content van de berichten bevinden en geen misbruik van lekken in een specifiek programma maken. Een ander risico waar XP-gebruikers mee te maken kunnen krijgen zijn USB-sticks die van nieuwe XP-lekken gebruik maken om computers te compromitteren.

Het vierde risico waar Rains voor waarschuwt zijn wormen die nieuw ontdekte XP-lekken zullen gebruiken om computers aan te vallen. Als laatste verwacht de Microsoft-topman dat er na april meer ransomware zal verschijnen die XP-computers via ongepatchte lekken aanvalt. De beste oplossing om deze risico' s te voorkomen is volgens Rains dan ook het upgraden naar een nieuwer besturingssysteem.

security.nl

Published On: 26-03-14|Categories: nieuws|

Deel dit bericht