Softwarleverancier Microsoft betaalt 7,5 miljoen dollar voor 666.624 ipv4-adressen uit de boedel van het failliete Nortel. Dat blijkt uit stukken van de rechtbank die het faillissement van de Canadese leverancier van netwerkapparatuur afhandelt. Aan de veiling van de ipv4-adressen namen 14 partijen deel. Eerder meldde zich tachtig belangstellenden. Het is onduidelijk wat Microsoft met de adressen van plan is.
 
Volgens Alex Band van RIPE NCC, de vereniging die de ip-adressen verdeelt onder ongeveer zevenduizend providers in Europa, het Midden-Oosten en delen van Centraal Azië, is dit het eerste geval waarin openlijk voor ip-adressen wordt betaald. 'Normaal betalen bedrijven lidmaatschap van een vereniging als RIPE NCC en kunnen dan ip-adressen aanvragen. Nu zijn de adressen onderdeel van een aankoop. Microsoft betaalt omgerekend per ipv4-adres namelijk 11,28 dollar.'

Het is volgens Band niet na te gaan hoeveel ipv4-adressen Microsoft nu in bezit heeft. Hij vertelt dat grote ict-leveranciers zoals HP, Xerox en AT&T in het verleden grote blokken aan ip-adressen toegewezen hebben gekregen. In de jaren tachtig (voor de grote opkomst van internet red.) werden ip-adressen in blokken van 16,7 miljoen adressen onder bedrijven verdeeld.  Voor Microsoft geldt dat overigens niet, volgens Band: het bedrijf heeft in die tijd waarschijnlijk een kleiner blok adressen gekregen. Sinds 1992 zien organisaties als RIPE NCC toe op evenredige verdeling van de ip-adressen onder bedrijven.
 
Handel
Critici waarschuwde al eerder voor handel in ipv4 nu die adressen bijna op zijn. Voorzitter van de Nederlandse IPv6 Task Force Erik Huizer voorspelde eind 2010 al dat er een plotselinge daling van de resterende IPv4-voorraad zou ontstaan.
 
IPv4-hamsterwoede onder providers die nog niet klaar zijn voor
IPv6 kan volgens Huizer allerlei vervelende gevolgen hebben, waaronder een sterke vertraging van de groei van het internet.
 
Daarnaast zou het kunnen gebeuren dat het functioneren van het bestaande Internet gaat haperen.
De oorzaak: handel in IPv4-adressen, waardoor vervuiling van routeringstabellen ontstaat.
 

Computable

Published On: 28-03-11|Categories: nieuws|

Deel dit bericht