Microsoft reageert verheugd op de verdere achteruitgang in het gebruik van IE6. Ondertussen winnen Chrome en Safari terrein, maar blijft Nederland een IE-land.

Internet Explorer heeft de afgelopen maand de sterkste daling meegemaakt sinds maart dit jaar. Dat blijkt uit metingen van webmetrics-bedrijf NetApplications. De sterk verouderde, en onveilige, versie 6 van Microsofts browser beleeft ook de grootste dip sinds maart: met 1,38 procent naar 14,55 procent. Dat is inclusief bedrijfseigen uitvoeringen, zoals van internet providers. IE6 'puur' zit op 13,66 procent.

IE6 nog altijd derde

De IE-ontwikkelaars van Microsoft zijn daar verheugd over. "Zoals we al eerder gezegd hebben, is één van onze voornaamste missies hier om mensen van IE6 af te krijgen, en naar een nieuwere versie van IE, zo snel als maar mogelijk is", blogt marketingdirecteur Roger Capriotti van het IE-team.

Volgens de metingen van NetApplications is IE8 wereldwijd de meestgebruikte webbrowser. Die huidige versie van Microsofts browser heeft een marktaandeel van 32,75 procent. De nummer twee is Firefox 3.6 met 18,16 procent. De derde is IE6, met 13,66 procent. Daarna volgen IE7 (9,5 procent), het automatisch door Google bijgewerkte Chrome (nu op versie 7, met 8 procent), en dan Apple's Safari 5 met 2,67 procent.

Daling bij bedrijven

Capriotti merkt op dat de daling van IE6 nu sterker is bij zakelijke gebruikers dan gemeten over alle gebruikers wereldwijd. Dat betekent dat bedrijven afstappen van oude Windows XP-installaties. "Wij menen dat dit weergeeft dat organisaties de behoefte erkennen om te migreren naar een moderne browser."

Hij haalt ook niet-publieke cijfers van NetApplications aan waarin IE6 in het bedrijfsleven op een wereldwijd marktaandeel zit van 10,3 procent. Verder prijst Capriotti ook de groei aan van de bèta van IE9. Die proefversie van de aankomende nieuwe Windows-browser is in november 15 miljoen keer gedownload en heeft daarmee een marktaandeel van 0,38 procent wereldwijd, aldus de IE-marketeer.

China IE6-land

Hij geeft nog aan dat veel van het IE6-gebruik in China zit: daar heeft die antieke browser een marktaandeel van 45,2 procent. "Hoewel het ook daar blijft dalen, vanaf 50,5 procent in augustus dit jaar."

Indien China niet wordt meegerekend, staat IE6 op de vijfde plaats met 7,62 procent. Nummer één is IE8 (34,62 procent), gevolgd door Firefox 3.6 (20.68 procent), IE7 (10,09 procent) en Chrome 7 (9,27 procent).

Nederland trouw aan Microsoft

Versie 8 van Microsofts webbrowser maakt in Nederland een gestage stijging mee, volgens metingen van StatCounter. De huidige (niet-bèta) IE-versie zit nu op een marktaandeel van 45,22 procent. De nummer twee loopt flink op achterstand: Firefox 3.6 met 16,46 procent. Firefox is in juni dit jaar IE7 gepasseerd.

Die vorige versie van IE zit de open source-concurrent van de Mozilla Foundation op de hielen. IE7 is nu derde met 16,25 procent. Daarna volgt de huidige versie 7 van (het automatisch bijgewerkte) Google Chrome met 9,26 procent. Nummer vijf is Apple's Safari 5.0 dat 3,77 procent van de Nederlandse markt heeft.

IE op het werk

Bezien over het afgelopen jaar lijkt Firefox 3.6 een ruimere voorsprong te hebben op IE7, maar die vorige versie heeft sinds begin deze week een opvallende sprong gemaakt. Dat zou een meetfout kunnen zijn. Het gebruik van IE7 zakt wel elk weekend consequent in, ten gunste van vooral Chrome en in lichte mate van Firefox.

http://techworld.nl/technologie/36228/microsoft-blij-met-sterke-afname-aandeel-ie6.html

Published On: 03-12-10|Categories: nieuws|

Deel dit bericht